söndag 3 januari 2021

Skyltsöndag #295

Hjärtligt välkomna till 2021 års första Skyltsöndag, den tvåhundranittiofemte i ordningen. Helt fantastiskt eller hur:-) Hoppas ni vill också i fortsättningen delta med era personliga tolkningar. Skyltar kan vara mycket, allt från etiketter, affischer, dekaler och vepor till nummer- och husskyltar med mera, med mera. Tolkningen är alltså väldigt fri om man säger så.

Enjoy!

När jag kom till Systembolaget i Täby Centrum på Nyårsafton var det i princip folktomt i butiken. Annat var det i onsdags. Grannen berättade att folk stod i tredubbla led med en vakt vid ingången – en ut, en in – och en kille från Bolaget som kontrollerade att personerna i kön höll rätt avstånd.

Kakmonstren såldes som nyårsefterrätt hos ICAs eget bageri – nja…

Veckans höjdare 1: Brysselkål är en av flera grönsaker som jag har otroligt svår för. Morötter och broccoli är två till som jag inte gillar. Å ärligt talat var jag rätt ställd när jag såg att brysselkål växer på stockar. Visste ni det? Och om ni är lika ”obildade” som jag så kolla här. Stockarna är läckra – att titta på alltså.

Veckans höjdare 2: Min älskade lokala ICA tar inte bara in brysselkålsstockar, nej då. De är rätt så äventyrliga med allt det köper in. King Oyster svamp hade jag aldrig hört talas om (heller). Den kallas också kejsarhatt. Gissar att Anki har full koll på den svampen. Såg den på nyårsafton men ”vågade inte riktigt” att köpa hem den trots att den såg så himla attraktiv ut. Trodde att den inte skulle gå ihop med skaldjur. Men det gjorde den ju…

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

20 kommentarer:

LillaSyster sa...

Gulliga små monster =)
Anki kommer att känna sig rik på alla svamp hon har hemma. Jag har också svårt för brysselkål, men all annan kål går hur bra som helst.

Ditte sa...

Kul att hänga med in i 2021 och Skyltsöndag. Och fina skyltar startade du verkligen det nya skyltåret med.

Hos oss i närområdet är det många butiker som har liknande ordning som ert lokala systembolag. Och även med nummerlappar ädr man väntar ute. Systembolaget på Götgatan hade detta med begränsningra i butiken även innan coronans ankomst när det var många som ville handla. Ordning och reda.
Kakmonstren hade jag nog passerat.
Att brysselkål växte på stockar visst jag och såg dem i butiken Paradiset men den finns inte längre. Någon favoritgrönsak är den inte.
Vad roligt med svampen här jag inte lagt märke till den men väl värd förstås att titta efter och testa.

femfemman sa...

Brysselkål ok. Har sett en liknande bild alldeles nyss, innan dess hade jag ingen aning om hur brysselkål växte. Inget man funderar på direkt.Försökte odla broccoli en gång för länge sedan. Kålfjärilens larver tyckte mycket om den....så det blev inget. Försökte med grönkål. Det gick bra....tills rådjuren fick smak på den. Morötter funkar bra.
Maffig svsmp. Kanske lik Karl Johan i smaken. Vi lantisar är så bortskämda. Köper aldrig eller sällan svamp...det finns ju i skogen. Ja, med undantag för champinjoner då...
Bakverket...nej, tack!🙂

byblixtra sa...

Jag får tyvärr meddela att jag kommer inte in på min blogg så något bidrag från mig blir den här söndagen.

Nyårsafton är nog en lugn dag för att handla, var man än ska handla, då de flesta är hemma och fixar nyårsmaten. ;-)

Kakmonstren var då härligt blåa i alla fall.

Brysselkål är ingen favorit och visste inte att de växte på stockar.

Svampen var också ny för mig.

byblixtra sa...

Jag får tyvärr meddela att jag kommer inte in på min blogg så något bidrag från mig blir det inte den här söndagen. Ska det stå! ;-)

Geddfish ♥ sa...

Jag älskar all slags kål, så självklart även brysselkål!
Jag kommer in på alla bloggar och allt, men känner mig lite slö efter den slöa semestern, haha! Inte riktigt uppe i varv igen. Men skyltat, det har jag.

Alltid kul skyltning hos dig!

nalta norrland sa...

Brysselkål,blomkål, dill, persilja och koriander är sådant jag vägrar...
Kakmonstret... nej tack, tycker de var hyfsat dyra.
Kommer inte ihåg när jag var in på Bolaget sist... vinet vi drack till "nyårsmiddagen" igår kväll kom från nån nöjd utländsk kund :)
Yes nöjda kunder kommer med presenter "i natura" ;-) :D

Åke sa...

Nya tag med nytt år, klart jag hänger på :) Det är bra att butikerna tar lite ansvar och ser till mängden personer i butikerna finns, vi ska tänka på att butikerna vill ha öppet fler dagar också (personalen ska ju också skyddas, dom jobbar nästan alla dagar i veckan) Kakorna såg verkligen inbjudande ut. Brysselkålen får jag utslag av ;) Svampar det har jag noll koll på... dom på burk är tryggast ;)

Susjos sa...

Brysselkål mums, men då ska de vara stekta med lite sött på! Visste inte att de växte på stockar, och ja gköpte faktiskt inte brysselkål till julbordet i år, det är inte så många som äter det!
Svampen ser väldigt häftig ut, fast jag hade inte heller vågat köpt den, för hur tillreder man den?
Tack för att du fortsätter med roliga skyltsöndagen!
HA det gott!

Emma, Sol som sol? sa...

Älskar brysselkål! Och visst vet jag hur de växer, har ju odlat dem. Gäller att vara före kållarverna bara och det är man ju sällan.

Klimakteriehäxan sa...

Snygg svamp, har aldrig sett! Men till skillnad från dig gillar jag morötter, brysselkål och broccoli. Kakmonstren avstår jag ...

KajsaLisa sa...

Det verkar vara ordning och reda i Täby Centrum, jag har varit med om det här på flera systembolag under hela Coronaåret. Kakmonstren såg roliga ut, svampen påminner om en KarlJohan med krymt huvud.

Mirjam Halvarsson sa...

Godmorron denna första måndagen på det nya året, hoppas att dina helger varit lugna och trevliga :)
Den där svampen kallas också för kungsmusseron (Anki må rätta mig om jag har fel :) ) men häftigt att din ICA-handlare tagit hem såna!
Ha det fortsatt gott BP!!

Anki sa...

Nytt år och en massa söndagar att se fram emot! Jag avstår kakmonstren, men brysselkål är gott! - och jodå jag känner till hur de växer, men har aldrig sett det i någon affär.
Kungsmusseron är det svenska namnet ... Mia har alldeles rätt! Har faktiskt aldrig smakat - den växer inte vilt i Sverige och jag köper aldrig svamp! Den är släkt med den odlade ostronskivlingen, som när man hittar den i naturen heter ostronmussling - och den är god!

Ama de casa sa...

Först och främst - tack för att du fortsätter med skyltsöndagen! Som du vet så har jag hamnat lite i ofas med kombon, får fundera i veckan hur jag ska göra framöver, men ett är i alla fall säkert - jag kommer att fortsätta att skylta, är man skyltfetischist så är man. Skyltsöndagen är dessutom starkt beroendeframkallande :-D

Systembolagstekniken har vi haft här nere sen karantänen startade. Då målade dom streck på trottoarerna utanför affärerna där folk stod och köade och vakter som kontrollerade. Nu ser man inte längre några köer utanför exempelvis Mercadona och Consum. Men det är vakter inne som kontrollera att avstånd hålls.

Kakmonstren var himla söta :-D

Jag gillar både brysselkål och broccoli men håller med dig angående morötterna. Visste inte heller att kålen växte på stockar, hos oss brukar dom ligga i frigolitförpackningar ;-)

Annette sa...

Vilket inspirerande inlägg! Jag klickade genast in på sidan om omställningsodlarna (kommer läsa mycket mer på deras sida, så intressant för en hobbyodlare som jag!) och bestämde mig direkt för att odla brysselkål i år! Jag gillar all sorts kål och har inga problem att äta det nu när kroppen vant sig, men mest vill jag odla brysselkål för det coola utseendet. Jag har inte tänkt på att de växer på det sättet.

Och kakmonstren! Kolla på den här bilden i min blogg: https://justnujusthar.com/2020/12/16/de-forsta-decemberveckorna/#jp-carousel-26350

Jag önskar att vi hade en så kreativ och spännande ICA-butik! Jag hade kunnat gå omkring där i timmar och botanisera och planera rätter att laga.

Patrik var på systemet dagen innan julafton, och hann precis in innan de stängde, en timme tidigare än normalt. På grund av att personalen drabbats av corona och de som var där hade arbetat sina timmar. Ganska irriterade kunder som stod utanför och inte släpptes in...

Christian sa...

Vad gäller inköp i den mest välbevakade butiken även kallad gröna skylten, så var jag tidigt ute å fixade mina inköp redan i månadsskiftet november/december å nyårsbubbel köpte jag precis när de öppnade in the mellandays......
Håller med, efterrätterna ser inget vidare ut, snarare ser de ut som om ett fritids har haft lite bakaktiviter....
Brysselkål har jag aldrig sett i den formen, kul....men vi älskar det å har det alltid till julbordet å även emellanåt under året....
Vad gäller svamp håller vi oss till kantareller å champinjoner.....
Kul blandning av foton.... :)

Paula sa...

Vilket underbart matigt skyltinlägg, dessutom rätt exotiskt för en lantlolla som jag...eller kanske borde det vara tvärtom, att jag kände till mer om grödor. Men det gör jag verkligen inte, hade ingen aaaning om att brysselkålen växte på stammar! Inte blir dom godare för det, jag har inte heller fattat tycke för dem, däremot gillar jag både morötter och framför allt broccoli som är en stapelvara i pörtet, äter den numera gärna rå i sallader. Svampen såg verkligen läcker ut, hoppas den är lätt och inte så kompakt, priset är ju rätt högt, men säkert värt att testa med bara ett fåtal.

Carita Liljendahl sa...

Jättefina kakmonster!
Och det var bra att vakten höll koll på folk som gick ut och in, och att alla höll avstånd. Så ska det vara, en tid framöver än - tills vi besegrat viruset, om vi kan göra det.

Musikanta sa...

Det hade nog varit svårt med menyn för oss om jag inte gillat olika sorters kål, palsternackor och morötter eftersom Kent, maken, är vegetarian. Vi äter något av detta varje dag eftersom det är han som lagar maten. Visste heller inte att brysselkål växer på stock, man lär sig här i bloggvärlden!
Ingrid