fredag 28 augusti 2020

Fem en fredag: Vecka 35 – ”Höst”


Om man tittar noga så ser man ett och annat gult löv på trädet.


De här löven som täcker gräsmattan är inte gula utan ljusbruna. Gissar att de ramlat av för tidigt för att trädet har torkat ut. Det har ju knappt regnat i nollåttaland denna sommar.


Kaos i innerstan klockan 17:00 idag. Klimataktivister genomförde en demonstration i centrala Stockholm. Här vid korsning Sveavägen Kungsgatan. Suck!

1. Vad ser du fram emot i höst?
Ingenting egentligen. Möjligen att det blir mera starkt indiskt mat och fler mustiga grytor och soppor.

2. När kommer höstkläderna fram?
Förutom en höstjacka som jag även använder under våren har jag inga höstkläder.

3. När är det på riktigt höst?
Här går jag faktiskt efter kalendern. I år börjar hösten den 22 september då höstdagjämningen infaller.

4. Gör du något under hösten du inte gör någon annan säsong?
Nej, faktiskt inte. Men i år funderar jag/vi på att skaffa en infravärmare till balkongen för att förlänga sommaren och göra hösten mindre ruggig.

5. Vad tar du med dig från sommaren?
Värmen, värmen och återigen värmen. Det har varit en fantastisk sommar i nollåttaland, nästan i klass med högsommarvärmen 2018.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. De två första bilderna har absolut något med inlägget att göra. Bild 3 visar dagens kaos i innerstan, där en klimatdemonstration ägde rum just i rusningstid. Hur var det nu med folksamlingar????? Greta var säkert jätteglad, stockholmarna var det inte kan jag säga. Bilden är tagen av bästisen Yvonne. Stort tack! DS.

18 kommentarer:

femfemman sa...

Kan man få lov att genomföra demonstration i dessa tider. Näppeligen, tänker jag.
Såg att småbjörkarna börjat gulna, då vi var ute i skogen idag.
Ok med höst, tycker jag. Här varit en bra vädervarierad vår och sommar. Jag är nöjd med den långa perioden, då världen inte är stelfrusen. Och än har vi två fina månader kvar, innan mörkret och blir påträngande. God fredagskväll!

Hanneles bokparadis sa...

den 22 september låter som ett bra datum, ännu är det sommar...

Ditte sa...

Nej, Stockholmarna var inte glada över att demonstranterna blockerade gatorna. Och dessutom gäller fortfarande 50 personer som får samlas på ett ställe. Men polisen agerade snabbt. Bra så.
Hade vänner som inte kom fram-
Säkert finns ett och annat gult löv men jag har inte ännu lagt märke till några. Men säkert finns de.
För min del får hösten vänta ett tag till. I alla fall till nästa vecka eller som du den 22 september.
En infravärme till balkongen har vi och uppskattar den. Verkligen.
Och visst kör vi balkonghäng ett tag till-

tanthuset.blogg.se sa...

Vad gäller de fallna löven så är jag benägen att hålla med, det beror på vattenbrist! (Fast jag vet inte)
Infravärmare låter bra, det funderar vi på också, kan vara mysigt ju :)
Ha det så gott i sommarvärmen :)

Bokdamen sa...

Igår var det lite höstkänsla här, runt +15 men mer som sommar idag runt +20. Regnat väldigt lite under sommaren. Få se hur hösten blir, hoppas på en fin sådan. Trevlig helg!

Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! sa...

Soppor och grytor är ju gott, det kan jag hålla med om. Passar hösten, men likt dig ser jag då inte framemot detta. Ännu värre vintern :-o. Förstår du snart kommer detta tö, slask, is och blask igen :(. MEN värst av allt MÖRKRET!

Paula sa...

Läste en arg kommentar på facebook som jag inte förstod, nu fattar även jag. fÖRST läste jag matkris på banderollen o undrade vad i hela friden, sen förstod jag att kli fattades, alltså står det klimatkris, hahahaha
Ja du, stödjer helhjärtat din plan att skaffa infravärme! Finns inget bättre när man vill hålla kvar myskänslan på kvällarna, go for it!
Tyvärr har jag ingen altan o att ha en ute är som att elda för kråkorna, jag sitter istället med min fleecefilt om benen och njuter inomhus.

Musikanta sa...

Roligt att läsa ditt inlägg som är så helt olika mitt. Jag fungerar nämligen inte alls när det är så hett som det har varit några veckor i sommar. Har för det mesta hållit mig inomhus då med AC:n på. Här har vi mängder med björkar där löven är helt gula - de klarar inte den här torkan som det varit den senaste månaden. Ingrid som önskar dig en skön helg.

Emma, Sol som sol? sa...

Gillade sista fotot då där står matkrisen. Och visst är det så att folk slänger för mycket mat vilket skulle kunna komma andra tillgodo.

Klimakteriehäxan sa...

Vi har glasat in balkongen, det gör stor skillnad. Är glad att jag inte dristat mig in till stan, jobbigt när allt proppas igen.

Susjos sa...

Inglasad balkong blir bra i höst, hoppas jag kommer att utnyttja vår balkong lite mera än vad jag gör. Smart att införskaffa infravärme!
Jag såg på nyheterna om dessa demonstrationer...säger suck jag också!
Som ofta glömde jag helt bort "fem en fredag" ...hm...hösten ser jag väl egentligen inte fram emot, har ju en födelsedag dock att fundera lite över vad jag ska göra i dessa pandemi-tider...

Trevlig helg!

Herr Nilssons Fru sa...

Ja en infravärmare vore bra i hos oss också i uterummet, finns jättefin nu för tiden. Ser ut som golv eller taklampor. Tänk att ni fick så varmt i sommar, här har vädret varit väldigt varierande. Nu har vi haft en redig värmebölja men så kom regnet igen. Kallt som tusan. Alldeles för tidigt för höst. Men sommar, längre sommar.
Undrar om demonstationer hjälper - kanske.
Vet du, jag hoppas vi får en varm och snöfri vinter. Som den förra :)
Kramiz

Ama de casa sa...

Hur tänker folk? Undvika folksamlingar... Jomenvisst, hörrni, det gör vi bäst genom att demonstrera...

Fick en förnimmelse av höst här på den här resan, men jag tror som du att det snarare är uttorkning är höst på riktigt.

Vi hade infravärme i vårt uterum i Sollentuna. Riktigt skönt. I Spanien är det vanligare med gasvärmemanicker, i alla fall på uteserveringar det det finns mycket plats. Funkar bra, men så är det det där med att gasen tar slut... Elen är (oftast) alltid där :-)

Anki sa...

Demonstrationer i dessa tider verkar konstigt ...
Varmt och torrt även här ... och jag är ju inte lika glad som du över det :)

nalta norrland sa...

Hösten inföll 1 juli ;-) sedan kom det lite sommardagar i augusti oc nu är det öst igen... + 4 grader igår kväll.

Infravärmare har vi annars skulle vi aldrig kunna sitta ute på altan å igår kväll var det dessutom dax att ta fram filtar.
Vi satt ute till 1tiden å det kändes kyligt, var nog en av de sista kvällar vi kan sitta ute.

Igår var Elin & KH hos Brisa innan de kom hem hit... och jo Elin brukar vara hos Mia, då pysslar de med hönorna, men vanligtvis hamnar de här till slut, det är ju samma med KH han är här oftare än Elin är hos honom. Eftersom Mias pappa vår Schweizare har hel del arbete både privat och i yrket ihop med J så är han här ett par tre fyra gånger under en dag å då är det lättsamt att även Mia är här å inte sitter hemma ensam (hon har ingen mamma, det är bara Mia vår Schweizare)

Igår kväll var det som vanligt vår Schweizare, Mia och hennes kompis Hanna som tillbringade fredagskvällen ihop med oss.
Vi är ju en flock :)

Anonym sa...

Känns som den där klimatdemonstrationen var väldigt onödig just nu och just här! Måste fråga om du/ni åker T-bana utan vidare? Det törs faktiskt inte vi.

Carita Liljendahl sa...

Tycker, tänker, känner lika i mångt o mycket.
Har inga specifika höstkläder, hänger inte bort annat än vinterjackan.
Infravärme på balkongen, har även tänkt på det här hos mig.

Tyckte jag såg bilder från demonstrationen på tv.
Annars ok att demonstrera, men... i covid-19-tider... och så många personer nära varandra...

Eva sa...

Ursäkta nu blev det lite fel. Ovanstående inlägg från Anonym är jag - Eva på Seniorvinklat. Det har nog blivit så ett par gånger tidigare.