fredag 18 november 2016

En (ganska matig) fredagsblandning

Fika?

Idag var ordningen återställd i stor-Stockholm. En enda solig och fin dag hittills den här månaden fick uppenbarligen räcka. Det ösregnade hela dagen och nu kan man absolut ta sig en fika på bänkarna som har varit min ”snömätare” den gångna veckan. Kan inte säga att jag är speciellt ledsen över 7,9 grader mitt på dagen och att snön är i stort sett ett minne blott. Nej, just här och nu tycker jag faktiskt om regn.

Kroppkakor

Antingen gillar eller så hatar man den svenska varianten av de tyska och österrikiska knödlarna - kroppkakor. Personligen älskar jag denna rätt och när den lokala restaurangen The Public bjöd på hemlagade kroppkakor idag tvekade jag inte en sekund. Om ni tycker att det saknas nå’t rött på tallriken så har ni alldeles rätt – lingonsylten. Men då jag inte klarar av att blanda sött och salt så åt jag rätten ”naturell”. Försvinnande god kan jag säga.

Fiskgryta

Den engelska maken fick konstiga associationer vid namnet ”body cakes” och var länge tveksam till att göra mig sällskap. Men en currydoftande fiskgryta med myntayoghurt och ris kunde han inte stå emot. Även han var extremt nöjd. Man kan säga om The Public vad man vill, men högklassisk husmanskost kan de verkligen laga!

Brämhults igen

Om ni kommer ihåg så lovordade jag Brämhults nya juice med apelsiner, morötter, ingefära och chili här. Enligt personalen på den lokala ICA hade hela leveransen tagit slut på två dagar några gånger. En sådan dag var det igår. Så modiga oss bestämde oss för att testa ytterligare en nyhet med ananas, äpplen och spenat. Denna juice är inte i närheten av den första , men den bjuder ändå på en helt ny smaksensation som är minst sagt annorlunda. Ananasen står för juicens sötma, spenatsmaken är tydlig, ingrediensen äpplen känns inte alls. Vi tyckte att juicen var alldeles för söt på grund av den dominerande ananassmaken och att utseendet – gröngult – var inte speciellt tilltalade. Maken kunde inte förmå sig att dricka den till frukost på grund av detta. Ni vet, vi brukar äta och dricka med ögonen också;-) Juicen var dock värt ett test. (Bilden är arrangerad. Note to self: damma av tavlan först innan du använder den som "bricka".)

24 kommentarer:

Ama de casa sa...

Kroppkakor... ÅÅÅÅHHH!!! Vad gott! Fast jag vill ha lingonen också. I Kalmar där jag oftast äter kroppkakorna serveras dom med både smör OCH grädde. Var misstänksam först, men jösses. Hur gott (och nyttigt) som helst! :-)

Spenat i juicen? Nja... Snäppet bättre än morötter om du frågar mig, men... Förordar fortfarande mandarin (clementin?) juicen från Brämhults. :-)

Comsi comsa sa...


Med rosa lingonsylt så hade nog valet varit ett annat. :D))

Ja, idag var det bättre..

Kram ❤

Comsi comsa sa...

Blött inte bättre!!!

Susanne sa...

Jag har oxå ätit kroppkakor i dag naturell dvs lingonsylt och skirat smör. Så himla gott.

Eva Trillian sa...

Tänk,har aldrig ätit kroppkakor. En brist, jag vet :) Ska prova vid tillfälle och meddela om jag älskar eller hatar!

Mias Mix sa...

Satt och läste massor av dina inlägg igår men orkade inte skriva. Tack för dina ord och att du saknar mig, det värmer. Sonen ligger på sjukhus och vi har åkt skytteltrafik sista två veckorna. Ett tag trodde vi det var kört och vi har gråtit och gråtit. Men jag ska försöka komma igång igen för jag saknar er alla! Kram

nalta norrland sa...

Här har Du en som icke äter kroppkakor,
typ never in my life ;-)
Jag skulle dock icke tacka nej till fiskgryta,
jag tycker Din make gjorde ett otroligt bra val :)

Regn i november ogillas,
jag tar faktiskt hellre snö än regn,
med regnvåta vägbanor och minusgrader,
så blir risk för halka alltför stor.

Eftersom vi behöver bilen dagligen så känns det bra om jag slipper oroa mig för isbanor ;-)

Angående Elins arm så vet jag faktiskt ingenting,
Yes det låter rent idiotiskt,
men sanningen är den att jag faktiskt inte förstod vad läkaren menade, återbesök i januari å förhoppningsvis får vi bättre svar då.

Emma, Sol som sol? sa...

Nu har nog kameran levt ett eget liv för det ser ut som att det var saffran eller gurkmeja (curryn från fiskgrytan?) i kroppkakorna. Låter lite sådär...

Men bara smör funkar jättebra, gärna rivna morötter också. Själv anser jag ju att det ska vara lingonsylt till (grädde, nä tack) men du verkar vara som mannen min: mat och frukt hör inte ihop (typ ananas på pizzan). Det är kräkreflex för honom om sött kommer nära salt.

nalta norrland sa...

svar
Efter det Elin fått höra att benet (i armen)
var dött bröt hon ihop, förståeligt,
dumt ordval av läkaren.
Efter det satt hon i min famn å grät,
då tappade jag fokus på läkare...
vi blev därefter skickad tillbaka på röntgen
å sedan fick vi lämna sjukhuset.
Jag tror läkaren icke förstod förrän Elin bröt ihop hur hemskt det lät med ett dött ben...

Geddfish ♥ sa...

Öländska kroppkakor har jag ätit en hel del. Mums! Och med lingonsylt! Gott. Jag har också testat på hemmaplan. Kan hålla med om att det är ett fånigt ord - kroppkaka.
Gillar fiskgryta också, grymt gott. Läcker mat är alltid en go tröst i novemberdasket. 6 plus här, inte illa, jag har varit ute en del. Med dubbdäck utan is ;)

Ditte sa...

Just idag i ösregnet hade jag avstått kaffepausen på bänkarna. Men bänkarna är verkligt bra snömätare och jag har noga följt med.
Kroppkakorna hade jag inte valt, (avstår även knödeln och pitepalt) däremot såg makens beställda fiskgryta ut att vara helt i min smak.
Toppen med en restaurang i närheten som har bra husmans.

Avstår nog nämnnda juice till förmån för den med apelsin, morot, ingefära och chili. Ska titta efter den imorgon om jag vågar mig ut.
Rapport kommer.

Carita Liljendahl sa...

Man kan väl säga att vissa rätter är godare än de ser ut ... då är man väl diplomatisk? Kroppkakor låter inte ens gott :-D

Susjos sa...

Kroppkakor är inte min kopp av te, jag hade gladeligen som din make, tagit in fiskrätten, mums! Men nog är jag sugen att ta mej till The Public, verkar vara ett toppenställe!

Monica sa...

Kroppkakor med lingon och skirat
smör MUMS nu börjar snålvattnet rinna här;-)
Nästan snöfritt i skogen också men små
isfläckar så broddar på är vad som gäller.
Ha en skön helg;-)

Steve sa...

En restaurang med högklassig husmanskost låter som en gåva att ha så här på hemmaplan.
Men utan lingonsylt? Mixen salt och sött har jag inga problem med, men smaken är ju som bekant som ......

"Body cakes" låter inte som nåt man kastar sig över så jag förstår maken. Även om ni inte åt samma rätt så höll ni er i alla fall inom samma färgskala.

Jag är ingen juicedrickare, men D är oxå inbiten Brämhultare så jag ska tipsa henne om dessa nyheter.

Anki sa...

Kroppkakor ... mums - men jag vill ha lingon till :)
Fiskgrytan ser också väldigt god ut :)

TantGlad sa...

Kroppkakor är ju sååååååååå himla gott med skirat smör till. Nu frestade du mig allt.
Snön är fin kan jag tycka men.......är hellre utan.

Tack för som alltid trevliga och härliga och inspirerande inlägg!

Ha det gott!

FREEDOMtravel sa...

Regn tycker jag verkligen inte om. Särskilt inte eftersom jag igår glömde paraplyet på ett möte och sen fick springa runt resten av dan utan paraply ... Kroppkakor har jag aldrig smakat faktiskt... Men fiskgryta gillas :)

Unknown sa...

Budskapet i bildmaterialet är tydligt.
Du längtar efter sol, tre av fyra bilder där gul dominerar :-)
Idag lördag skiner solen!
/kiki

Anita Malta sa...

Kroppkakor med lingonsylt är väl klassiskt, och du äter bara kroppkakorna medan jag väljer att bara äta sylten :-D
Har lita svårt med närbilder på mat, kroppkakorna går väl an men "röran" under, säkerligen gott och nu struntar jag i vad andra tycker, vilket jag sällan gör men jag tycker faktiskt inte det ser gott ut och tittar med glädje vidare på juicen istället och här måste jag nog säga, skriva, att annans är godast naturell men det är alltid värt testa innan man uttalar sig.

Svar: Tusen tack för den fina kommentaren BP, har inte läst upp den för maken ännu men har kommer med all säkerhet att känna sig stolt. Ja, visst är det han som skapat den och lite, bara pyttelite har jag nog med ett finger i det hela då jag uppmuntrade honom att göra den för jag tyckte så mycket om den. Grunden till motivet är ett fotografi och nej, den ska inte färgläggas, när signaturen satt på plats är den lika med färdig :-D

Day by Johanna sa...

Kroppkakor har jag aldrig ätit, får kanske tillfälle för det någon gång :)

Jucien ni testade lät lite sådär, men kanske skall ge den en chans.

Haha ja det var gött IFK spöa Lugi!

Day by Johanna sa...

Ja Cancer är ett jäkla skit. Jag vet att den en dag kommer ta mor i från mig, tyvärr. Dock hoppas jag det dröjer lite till innan det händer.

Men efter onsdags besöket och det tuffa beskedet i torsdags trodde jag att nu är det snart över, så jag ställde in mig på det värsta men försökte ändå samtidigt tänka positivt. Det är jobbigt och pendla mellan hopp och förtvivlan. Sömnkontot ligger riktigt på minus här :(

Veronica sa...

Eftersom min mamma kommer från Öland såär jag uppvuxenmed den varianten. I vår familj äter vi dem med grädd-mjölk...

Magiskt gott :)

Jag gillar oxå att snön regnade bort snabbare än snabbt. Och ja, jag bor i Upplands Väsby!

Ha det!

Veronica

Anni sa...

Väljer makens mat och den andra juicen, jag också.

Så otroligt skönt med dessa plusgrader och försvinnande snö. Hoppas vintern är över nu!