torsdag 2 februari 2012

Torsdagstema: ”I like”

Ni som har läst min blogg den senaste veckan kommer säkert ihåg att min chef har varit på salladslöksfestival i Spanien. Inte nog med att han mejlade en bild på tillställningen som jag kunde lägga upp, han tog även med sig den äkta varan till undertecknad. Två kilo salladslökar och tillhörande dipsås stod på mitt bord igår. Snacka om toppen kille som levererade varorna precis enligt (min) beställning!!! I like!

Inga vinrankor
På festivalen grillas ju lökarna utomhus över öppen eld på en bädd av vinrankor. Här hemma fick inomhus, grillen i ugnen och en långpanna duga. Kan berätta att den svenska varianten som ni ser på bild nummer 2 smakade alldeles utmärkt. Man petar bort de förkolnade bitarna och drar ut en saftig ”löksträng” (men fingrarna!). Smaken är helt otippad – vitt vin är det närmaste maken och jag kunde komma på. I like!

Dipsås - Salsa de Romesco
Dipsåsen som bland annat innehåller tomater, vitlök och nötter var mycket god, men alldeles för mesig för vår smak. Rejält uppiffad med chilli och delikatessen var ett faktum. I like!

Lukt
Det tog ungefär en kvart vid 220 grader under grillen för att få de fyra (!!!)salladslökarna förkolnade - precis som de ska vara. De tog flera timmar och korsdrag vid 14 minusgrader för att få bort lukten ur köket. I mindre like;-)

Fler bidrag till ”I like” hittar ni här.

17 kommentarer:

Freja sa...

Mästerkock de luxe! Matblogg är alltid frestande, det låter gott!

Jess sa...

Jag blev riktigt sugen nu! Det lät väldigt gott!
Jag kan ju i och för sig bara ta vinet... :)

Olga T sa...

Hade tänkt att skriva: Är de inte lite brända?
Men så förklarade du ju att de var gjorda enligt konstens alla regler. Aldrig hört talas om detta! Tänk vad matlagningstips det finns:)

Bildgatan sa...

Det där var något helt nytt för mig, låter spännande. Går det inte att göra med svenska?

Vilken underbar chef du har, all kredit till honom.

Ps. Du får säga till när du behöver en domarklubba. =)

Rantamor sa...

Har ätit det mesta...trodde jag dådå, men inte svartgrillade salladslökar.
Men jag tror dig när du säger att det är gott, för grillad lök blir ju mild och god och lite söt i smaken...
måste prova med att grilla salladslök...
men då på sommaren och ute på altanen...
för att vädra ikväll när det är -25 ute skulle göra mig till en ensamstående Rantamor.....
bara att stänga dörrar och fönster, kura ihop i soffan med en varm pläd och tända värmeljus i alla lyktor jag har....
och behålla Rantafar.

Salladslöken tar vi i sommar.

Tjingelingen vännen.

Monica sa...

Haha jag har börjat som dej, ser ett litet marsvin i såsen;-))
Ser ruskigt gott ut fast det är förkolnat.

Det är infarten till Berga på bilden, taget över golfbanan.

Jane sa...

Åh, vad sugen jag blev! Med din beskrivning kunde man nästan känna doften :) Det enda mitt "kök" kunde prestera idag var ett kokt ägg ... orkade inte fixa till ngt annat

Hörni sa...

Nämen! Har jag aldrig hört talas om denna rätt med förkolnade salladslökar, vad roligt. Kan tänka mig att det är jättegott. :)

cat sa...

Nu blir jag allt nyfiken på att prova det där, men jag kanske ska vänta till våren eftersom jag inte vill ha kvar lukten i lägenheten.
-14 hade jag i morse där jag bor!!!

Monica sa...

Inte skrämmas så, i morse stod det att din blogg var borttagen när jag skulle in och läsa;-(((
Skönt att du är tillbaka;-)))

Ama de casa sa...

Det såg allt lite bränt ut, men så ska det ju vara :-)

Här har vi popcornlukt kvar sen igår... ;-)

Mudotter sa...

Ser riktigt gott ut! Och vilken snäll chef!

Anonym sa...

Hmmmm, kanske dags att söka till nästa Sveriges masterchef? :)
det var "tur" att du förklarade finessen och smaken, för annars hade jag börjat tvivla allvarligt på eran matlagning, höhö...

PS: MÅSTE berätta, ingen annan fattar min lycka, men jag tror du fattar!? jag har fyndat en fullt fungerande och fin-fin kobratelefon på Tradera för 310:- Fattar du vilken lycka och varför jag går omkring med ett saligt leende?!

ha en toppenbra helg, det skall jag, i röran...

4U2 sa...

Och jag gillar den lilla korsningen (gris + mullvad?)till orangea gullgris på tallriken! ;)
sv: kan inte ladda någon App, jag har en gammaldags mobil dvs ingen Iphone :( Men, den duger än så länge ...

Elisabeth sa...

Spännande med ett nytt tips! Det ska prövas. Ha dé!

Guldkryckan sa...

Blev änna lite hungrig här...tackar för tipsen :)

Lennart sa...

Jag tycker den lilla såsklicken ser ut som ett marsvin!