söndag 15 april 2012

Fototriss: "Fyrkantig"

Till tävlingen i Fototriss den här helgen, där det finns fina priser att vinna hos Coolstuff tänker jag visa er tre bilder av någonting som ni aldrig har sett förut. Fotona är tagna i snöstorm i fredags på Norra Stationsgatan i Stockholm.

Strump-relining
Metoden ”strump-relining” är ett alternativ till stambyten av avloppsrör. Det är ingenting nytt. Däremot har den aldrig använts för ett så här stort projekt, där man går in via en avloppsbrunn och med hjälp av tryckluft för in en mjuk cylinderformad glasfiberstrumpa in i brunnen och röret.
Som ni ser på första bilden, som förresten innehåller hur många fyrkanter som helst rullas strumpan upp över ett cirka fyra meter högt torn ner till brunnen och "blåses upp".
På bild nummer 2 ser ni processen från en annan vinkel. Många fyrkanter här med.
Vid det här laget var jag djupfryst och bestämde mig för att leka. Foto nummer 3 visar fler fyrkanter i form av staketet runt arbetsplatsen.
Om ni har fantasi så föreställ er scenariot med en blå himmel i bakgrunden. Tänk vilka bilder det hade blivit!!!
Personligen är jag totalt fascinerad av sådana arbetsplatser och nya –metoder. Undrar om ni håller med. Troligen inte, men en Sverigenyhet av detta mått kan jag inte låta bli att visa upp i trissen.

Fler fyrkantiga bidrag hittar ni här.
Coola prylar hittar ni här.

PS. Då det är strålande solsken ute och jag tänkte ta igen mig efter en grå vecka så får ni vänta på mitt besök hos er tills ikväll;-) DS

40 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Hoppas du har det skönt ute i solen :-) Vi som inte har sol sitter här ;-)
Snyggt trissat!

cat sa...

Det låter som en intressant metod. Hoppas att den är framgångsrik.
Snyggt trissat med dina tre arbetsbilder.
Själv avstår jag trissandet den här gången.

Linnéa sa...

Väldigt intressant, låter också väldigt bekvämt för de boende. Det var ett litet helsike hemma när vi hade stambyte. Själv flydde jag till torpet med hundarna. Granne fick vara dagmatte o jag pendlade. Tror de hade blivit galna annars.
Kul o snygga arbetsplatsbilder.

Annemor sa...

Fascinerende.
Og for en triss det ble.

Anna sa...

Blev fyrkantig i ögonen :)
Bra triss!

Misswhatsit sa...

Många fyrkanter har du hittat. Och man lär sig alltid något nytt:)
En bra triss.
Ha en fortsatt skön söndag!

Jess sa...

Jag gillar dina bilder. Mest för att jag nog aldrig själv kommit på tanken att fota en arbetsplats. Lite kul med annorlunda perspektiv!

Axart sa...

Inte bara en superfotad triss utan även en dokumentär sådan.

Ha en fin kväll/AX

Axart sa...

Inte bara en superfotad triss utan även en dokumentär sådan.

Ha en fin kväll/AX

Hanna sa...

Många fina motiv i dina bilder, både spännande fyrkanter och fina pojkar ;0)

Benita sa...

Många lyftkranar har du fångat i din första bild.

Hoppas du haft det riktigt skönt i solskenet. Här hos mig har det snöat halva dagen igen. I sommar ska jag aldrig klaga över värmen ;)

Jane sa...

Undrar om de där strumporna är råttsäkra? Jag menar ... så man slipper få en råtta kikandes upp över toalettkanten :)

Olga T sa...

Nej jag är inte intresserad av byggarbetsplatser egentligen. Men så här är det spännande att se och ibland lär man sej ngt nytt. Kanske som när du ser mina fåglar?

Kicki sa...

Nu har man tänkt fyrkanter så ögonen är fyrkantiga;) och att dina blev fina var inte så konstigt, speciellt med färgerna som kontrast till det grå!
Jag har mitt bidrag i andra bloggen!
http://ostrasidan.blogspot.se/2012/04/fyrkantig.html

cat sa...

Min sippbild är tagen för ett år sedan :)

Rantamor sa...

En tänkande Rantamor får nog inte riktigt till hur det hela går till, men det kanske jag inte behöver heller...
huvudsaken är ju att jag ser fyrkanter...
och det såg jag och förstod lite bättre....

Tjingelingen....

Rantamor sa...

Japp det är stenar som jag hittat uppe i Borgafjäll och silikonat fast på Ikea ramar...
och du Rantafar förstod sig på din arbetsplats helt klart....
Ha du varit på Ikea ännu ????
Kom jag å tänka på när jag skrev Ikea ramar....

Tjing.

Susanne sa...

Äntligen har jag fått reda på vad de sysslade med utanför jobbet. Luktade plastic-padding över hela området.
Sv: Tack för grod-info, tror jag väntar lite med flera grodo, har rätt många nu.
Kramen

Pialotta sa...

Ännu ett inlägg som är precis du :) Visst är det fascinerande med alla de nya uppfinningarna. Det ser ut som det grejas en aning mycket i din stad oxså.. Var på "pedaltur" igår i det fina vädret i min stad.. Jisses vad det fejas o grejas över allt.. på gatorna oxså med rörläggning o nya rondellgrejsemojs över allt.. ingen vacker syn precis, men det blir väl bra när det är kalkat o klart ;)

mimmione sa...

fyrkantiga saker är lätt att hitta i dina bilder i alla fall. kul bilder

Bildgatan sa...

Ja du är då inte fyrkantig, men däremot en hel del i dina bilder. Tycker det var intressant att det gör strumpstoppning istället för stambyte. Har tidigare förstått att det är ett betydligt billigare alternativ men absolut inte lika bra, men allt utvecklas väl.

Hoppas att du haft en skön dag, här var det absolut ingen sol när jag kom hem, men nu lyser den igen.

Visst finns det tidigare tåg men tror att det blir någon kombination som jag inte vill ha och nu fick vi vara i Östersund en extra dag. Åkte därifrån 23:33 och från Ånge lite senare - det tråkiga är väntan i Ånge. Jag håller med, namnet ger konstiga känslor.

Paparazzi - nej. Personen på båda bilderna i inlägget är min kompis Eva som jag åkte tillsammans med. Hon sov skönt på stationen medan jag inte hade ro för det, skulle säkert försovit mig. Fast ... nog hade jag kunnat, leka paparazzi.

Nu trött, men glad över inbjudan som Jessika skickade - en rolig och trevlig helg. En så ung, positiv och mogen tjej.

4U2 sa...

Sista bilden gillar jag allra mest och visst tycker jag att dina inlägg med nyttig information är utomordentligt bra!
Varm kram!

Pumita sa...

Hur vet du att jag inte har sett det där förut? ;) Nej, du har rätt, det har jag inte. Bara det blir bra när det blir färdigt så. Lycka till i tävligen, du som gillar cool stuff! :)

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Bra trissat, sista bilden är riktigt snygg även med grå himmel!

Anitas Blogg - Malta sa...

Nu har jag kikat på så många bidrag att mina ögon är alldeles fyrkantiga. Vad har nu Beate hittat på ? Strump-relining, ja det var intressant ;-) Ser väldigt många lyftkranar på bild ett och mycket liv och rörelse. Påminner mig om jobbarna utanför mitt fönster som envisas med att börja arbeta klockan sju !! Den sista bilden lyckades du riktigt bra med trots dina frusna fingrar. Tänk vad det skiljer i byggteknik. Visst är det intressant. Herregud, du skulle komma hit och titta hur de bygger och murar för hand bakom oss med så enkla metoder att man kan inte tro att det är år 2012.

Anitas Blogg - Malta sa...

Tack för din kommentar hos mig Beate när det gäller bygge. Äkta hederlig gammal hantverksteknik tror jag på och mycket bygger ju på det idag. Men visst slarvas och fuskas det även där tekniken ser modern ut. Vad jag ser utanför mitt fönster är ett bygge i liten skala. Det finns ju stora projekt också och med helt andra metoder. Även här använder man sig av billig arbetskraft och de som tjänar pengar rör inte ett finger mer än vänder papper. Vad jag tycker är sorgligt är de miserabla arbetsförhållandena, ett säkerhetstänkande under all kritik och jag blir ibland rädd när jag tittar ut på jobbarna. Materialet de bygger med håller inte alls standardmåtten och isoleringen är dålig. Finns mycket att säga här men jag slutar nu. Kan ju bli lite långrandigt.. ;-) Önskar dig en trevlig vecka !! Du fixade ju lite sol åt maken trots allt :-)

Mona sa...

Hihi inte var det det här som jag förväntade mig att se, fast det brukar det aldrig vara hos dig ;-)) Här är ju hur många fyrkanter som helst och inte gör det något att himlen inte är blå. Det blir mer dokumentärt så här. Egentligen tycker jag inte att byggarbetsplatser är så upphetsande, men det finns ganska många coola prylar att fota - om det nu inte var så att dom alltid spärrar av så man får sticka in kameraobjektivet genom ett staket för att ta bilder. En av mina bilder är tagen på, nåja precis utanför, en byggarbetsplats.

SigridfraEnget sa...

Jättefyrkantig triss!!

Hörni sa...

Nu lärde jag mig något nytt, har aldrig hört talas om det där strumpgrejset och än mindre sett det varken på bild eller i verkligheten. Och massa fyrkanter blev det. :)

Sv: Jag vet inte vad gatan på bilden heter men Frejgatan är i alla fall alldeles i närheten. Min bror har bott på Frejgatan.

Ja, vi åkte förbi och jag sa till Mumannen, "här jobbar Beate". Ja, det visste han ju redan, för han har ju också varit där. :)

Pysselfarmor sa...

Hmmmm sorry men sådant bygge är nog inte mitt stora intresse - tur man har olika tycken och smak så man inte har samma bilder allihop.

nej nej holken är inte från Söder utan från Tumba...förklaring finns i mina kommentarer nu...

Per-Anders sa...

Jodå. Den där metoden för rörlining har jag faktiskt sett i verkligheten. Förra vinterna fick jag i uppdrag att fota när ett danskt företag gjorde ett sådant arbete på Östrandsfabriken i Timrå.

llhertz sa...

Byggarbetsplatser är hemtama för mig i mitt jobb. Många rutor blev det, finemang.
Och du solen idag var som ett guldregn för kropp och själ.

Monica sa...

Lite fascinerad av grabbarna också tro;-))))
Hela Mälardalen är snart en stor byggarbetsplats inte roligt att bo i.
Ha en skön måndag om man nu kan säga så;-)

Anita A sa...

Här var det fyrkanter i, hm, kubik. Dokumentärfoto från en stad (del av) i förändring. Klockrent, jag gillar den här trissen!

Marit Johansson sa...

Du ger oss verkligen en lektion i vad "strump-relining" innebär, och din fascination för byggkranar ser man också tydligt i första bilden!
Skönt att ni fick tillbaka solen efter snöfallet i helgen, jag antar att särskilt du är glad över det :)

PS. Motivet på min översta bild är ett konstverk som står utanför Silvermuseet i Arjeplog!

Shannara sa...

Gillar dina bilder skarpt i vanlig ordning. Speciellt den sista... Innan jag hade läst att det var genom ett staket du tog bilden så trodde jag att det var en reflektion i en byggnad mitt emot eller så... =D

Freja sa...

Hahaha, jag är en sucker för stora maskiner och byggarbetsplatser, så jag älskade förstås det här inlägget!
Sv: Även vi var mycket nöjda med hotell New York, det är svårt att återanpassas i vardagen...

anemonen sa...

Ett annorlunda och bra val på temat. Nu har jag fått lära mig något nytt. Dessutom har du fångat många många fyrkanter. Bra gjort.

Anni sa...

Bortsett från att det var väldigt intressant att se denna sverigepremiär så är jag helt fascinerad av alla detaljer i första bilden! Här finns hur mycket som helst att titta på!

Anonym sa...

Nu är jag jäv i målet, då jag jobbar med tekniken, den används både för gatunät och fastigheter, det finns också annan teknik för främst fastigheter, alla med syftet att minimera stöket för den boende. Men gillar du fyrkantiga miljöer med industriarbetsplatser så förslår jag bygget av Norra länken vi Värtan, där händer det grejor