lördag 14 november 2020

Bokmärke och ett svar

Idag tänker jag faktiskt sticka emellan med ett alldeles eget bokmärke för en gångs skull. Det är visserligen fejkat men ändå. Märket lyser upp i novembermörkret med sin reflekterande orangea färg och är dessutom riktigt snyggt med den läckra logotypen. Bokmärket hängde på en Superdry munkjacka som jag klickade hem för några veckor sedan.

DNA-test
Orsakullan undrar vad jag anser om att många tar ett DNA-test idag för att släktforska. Ärligt talat har jag aldrig hört talas om det. Blogglandia är fantastisk! Alltid lär man sig något nytt. Min åsikt – jag har nog ingen tror jag. Är inte intresserad av släktforskning så mig kvittar det. För mig är DNA-test mera förknippat med polisiärt arbete. Och det ena utesluter ju inte det andra. Lite synergieffekt här vore ju inte alls så dumt.

Jag har hittat temat Bokmärken hos Klimakteriehäxan.

Det är Boklysten som har uppfunnit temat. Med lite tur hittar ni kanske bokmärken också hos Hannele, Gerd, Emma och Åsa.

Det är Orsakullan som håller i ”November 30 dagar”.

19 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Tycker nog släktforskning är intressant men att gå från det till att dna-testa mig, nja, säkert kul för många men inte för mig.
Har ju ena sidan klar redan av släkten, det är bara den andra sidan, fars sida, som jag ännu inte tagit mig för att forska längre bak i tiden än farmor och farfar.
Har dokument för ändamålet som ligger i en väska, ska bara komma igång för intressant är det ju.
Släktforskning för mig är att gräva djupt i en hög med dokument, räcker så. ;)

Ha det fint nu Bp och trevlig lördag på dig.

LillaSyster sa...

Mmm allt som lyser upp är extra välkommet i november =)
Har precis konstaterat att jag måste köpa en ny glödlampa med inbyggt skymningsrelä till framsidan. Ha en bra kväll!

Hanneles bokparadis sa...

perfekt bokmärke för årstiden!

Geddfish ♥ sa...

Supertorrt fint bokmärke, för dig som läser pappersböcker!
Jo, jag kulturkrockar from nyligen, då jag inte längre läser vanliga böcker. Men mina bokmärken ligger fint i kokböcker och annat som finns här. Men så har det blivit på sistone.

Jag har inte svarat på frågan om DNA än. Jag är heller ingen effektiv släktforskare.
Trevlig kväll!

Susjos sa...

Härligt färgglatt bokmärke! Å jag blev nyfiken på märket som jag inte hört talas om, får kolla in länken!
DNA test för släktforskning, låter ju hur spännande som helst!

svar; ja visst blev nya nattduksbordet bra! Å sängen älskar vi, den är dock inte gråsvart utan mörkt blå, marinblått kanske det heter?!

Ha det gott!

byblixtra sa...

Snyggt märket som passar alldeles utmärkt som ett bokmärke.
Blir ju nyfiken på hur munkjackan ser ut. :-)

Ditte sa...

Ett prefekt bokmärke! Ibland har en tur och får med ett "bokmärke" i leveransen.
Vad gäller DNA så förknippar jag det också med det polisiära men vet att man kan använda det inom släktforskning. För egen del, är jag som du, inte ett dugg intresserad av släktforskning.
Men intressena här i livet är ju olika. Tur är det.

nalta norrland sa...

DNA är för mig något som polisen söker för att finna brottslingar men jag har hört om dna vid släktforskning och då någon vill veta hur mycket % den t ex är av en viss härstamning, hon jag känner ville veta om hon var 100% vietnamesisk eller inte.

Gillar färgen på Ditt bokmärke.

Emma, Sol som sol? sa...

Det var väl ett riktigt BP-bokmärke det!

Jo jag har hört och läst om det där med DNA och släktforsknibg. Rätt intressant, man kan få reda på hur mycket påbrå man från andra folkslag.

Anki sa...

Perfekt bokmärke! En bild på munkjackan kanske ... ?
DNA- test kan kanske vara intressant för den inbitne släktforskaren, men inget för mig. Numer görs faktiskt DNA-forskning på svampar - och mycket av det jag en gång lärt mig om olika svampars släktskap stämmer inte längre ... och det känns en aning jobbigt!

Hanneles bokparadis sa...

jag åt lunch med min halvbror i torsdags, min fars slarvande, vi sågs första gången för fem år sedan, behövs inget DNA, för vi är väldigt lika...
Hittade bokmärke på besök på mitt favoritantikvariat:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/11/forsvunnen-tid.html

Ama de casa sa...

Superdry hade jag inte hört talas om förrän ifjol när vi tog skydd från ett störtregn i Auckland i oktober ifjol. Passande att ta skydd på ett Superdry-ställe då :-) Väldigt passande som bokmärke också :-D

Klimakteriehäxan sa...

Min man har släktforskat i åratal, jag delar inte intresset. Men vet folk som skickat in och fått "nya" släktingar via de där testen. Sen är ju frågan om man vill ha en massa nya anförvanter? Fast att polisarbetet underlättats är tveklöst och himla bra, förstås.

llh sa...

Gillar dina lysande bilder nu, från ljusslinga till bokmärke. En gång försökte jag mig på balkongslingor. Totalmisslyckat två av tjugo lyste när en vecka gått.

Så här jag lärt att det finns cortado, tack! Något att se fram emot att testa när jag kan slinka in på ett fik igen i en ljus framtid.

tanthuset.blogg.se sa...

En gång var jag tillsammans med en man som släktforskade, han "forskade" lite åt mig också men inte tillräckligt för att jag skulle bli intresserad och fortsätta, kanske synd för på senare år har jag börjat fundera lite mer på "ursprunget"
Snyggt bokmärke, är det verkligen en reflex?????
Önskar dig en toppensöndag :)

Gunnel sa...

Det orange bokmärke lyser upp det trista novembervädret. DNA-tester har tydligen blivit väldigt populära, men jag sätter det nog också mest i samband med polisens arbete. Kram

Carita Liljendahl sa...

Jag har också allt mer börjat gilla orange och klara färger :-)

Paula sa...

Jag tror inte att jag skulle orka släktforska. Fast de av mina vänner som gör det är helt fast! De har verkligen grottat ner sig i gamla kyrkböcker! Min kunskap om min släkt är nästan obefintlig så på så vis skulle det vara intressant att veta lite mer. Men att släktforska om Finland i Sverige låter alldeles för knepigt.

Anni sa...

Med lite fantasi kan man använda det mesta som bokmärke!

Jag har gjort ett DNA-test och är i dag glad att jag gjort det på mina föräldrar också. Vill man släktforska gäller det ju att ta DNA från de äldre först för att få bättre träffar. Eftersom det finns en "okänd fader" längre bak i släkten vore det intressant om någon från hans släkt gjorde detsamma så vi fick veta mer om arvet därifrån.