söndag 24 oktober 2021

Skyltsöndag #337

Börjar med en skylt som jag hittade i Täby Centrums parkeringsgarage. Jo, där vimlar det av Tesla-bilar. Inte så konstigt, då företaget har en butik i centrum. Gillar valet av skylten som lämnar inte minsta tvivel om att föraren vet vilken gemensam nämnare Spacex och Tesla har - Elon Musk.

Resterande skyltar har en röd tråd. Alla är tagna på NKS, där jag spenderade några dagar den gångna veckan. Enjoy! 

Fastar. Ja, det är ju bra för personalen att veta att patienter inte får serveras mat innan en operation. Det enda jag inte riktigt förstår är glorian som svävar över huvudet på figuren.

Flyter fritt. Den skylten förstår jag inte alls. Vad är det som flyter fritt och varför har figuren solglasögon på sig?

RWC – den beteckningen ser man ofta. Varje gång måste jag googla för jag kommer aldrig ihåg att RWC står för Rullstols-WC. Någon gång det kanske fastnar.
Veckans höjdare: Visst kan man använda trappor om man har hisskräck eller bara vill ha motion. Hur ska man då tolka figurerna på skylten? Killar går uppför trappan medan kvinnor går nerför eller;-)

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 23 oktober 2021

Bokmärke och några svarDet fejkade bokmärket jag lägger upp är riktigt läckert tycker jag. Det följde med en hemklickad leverans för ett tag sedan.  Har märkt att det faktiskt inte spelar någon roll vad man beställer från nätet eller köper i en butik. Nästan alla varor innehåller perfekta bokmärken. Inte mig emot;-)

Orsakullans frågor: 

En dag på stan eller en dag i skogen. Som asfaltbonde väljer jag en dag på stan.

Bytt är bytt. Har du bytt något? Som barn bytte jag massvis med olika grejer med mina kompisar. Men som vuxen har jag inte bytt något, inte nåt jag kan minnas i alla fall.

Två månader och en dag till julafton. Har du börjat förbereda dig? Nej, verkligen inte. 

FN-dagen imorgon. Vad betyder det för dig? Som vanligt kände jag inte till FN-dagen. Med andra ord betyder den ingenting för mig. Men kolla, jag har lärt mig nåt nytt när jag googlade:

- I Danmark, Finland och Sverige är denna dag en flaggdag där man flaggar antingen med FN-flaggan eller med det egna landets flagga. I Sverige är dagen officiell flaggdag sedan 1983. FN-dagen uppmärksammas ofta i svenska skolor. I Sverige säljs sedan 2005 denna dag en särskild FN-bakelse.

Jag har hittat temat hos Klimakteriehäxan.

Det är Boklysten som har uppfunnit temat Bokmärken.

Om ni har tur visar även Hannele, Gerd, Åsa och Emma bokmärken.

Det är Orsakullan som håller i ”Oktober 31 dagar”. 

PS. Uttryckte mig nog lite luddigt igår angående frisyren av den gulliga sjuksköterskan från Mocambique. Hon var väldigt glad över att jag ville fota hennes ”hjärtliga tatuering”, men hon ville absolut inte bli fotad själv. DS.

fredag 22 oktober 2021

Fem en fredag: Vecka 42 – Kultur
1. Var går du helst för att se konst?
Konstrundor där konstnärerna håller sina ateljéer öppna klockan 10-17 den första helgen i oktober. Konst i Roslagen är min lokala konstrunda. Sedan har vi tre lagom stora gallerior i Täby samt huvudbiblioteket som tar in en ny konstnär varje månad. Fotografiska är också ett hett tips.

2. Vad såg du senast på bio?
Senast jag var på bio var 2007. Vi kollade The Simpsons. Oooops! Det var ett tag sedan…

3. Vilken typ av ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagskväll?
På hemmaplan: i soffan. Utomlands: på en mysig kvarterskrog. 

4. Vilken bok kom senast i din ägo?
Offrens offer av Bo Svernström, en författare jag aldrig hört talas om. Boken är en bladvändare om man gillar ”grymma” deckare. 

5. Vem ser du gärna på scen?
Bra fråga. Får väl svara en brittisk stand up komiker då som Eddie Izzard, Jimmy Carr och David Mitchell.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”. 

PS. Bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra, men de visar en enkel och riktigt attraktiv tatuering. Ja, ni vet ju att jag ogillar tatueringar så…  Gillar att det ”bara" är hjärtan utan krusiduller. "Faith" och "Fé" är engelska respektive portugisiska för "tro". Tatueringen sitter på armen av en otroligt vacker sjuksköterska från Mocambique. Hon hade en frisyr som jag skulle kunna dö för. Det gick bra att fota hennes tatuering, men det gick mindre bra med ansiktet...DS.

torsdag 21 oktober 2021

Tråktorsdag: oförskämt bra – del 2

Frukost. Man kan välja hur mycket som helst från en lista. Bilden visar vad jag valde idag.

Den bilden är inte dagsfärsk. Tog den igår kväll, då jag valde Coq au vin för andra gången.

Det behövs inte mycket fantasi för att se nåt helt annat än Bregotts mini;-)

Kolla tatueringen! Killen är/har varit patient och åt en avslutande lunch i cafeterian innan han hämtades upp.

Den här (gräsliga) räven(?) hänger på väggen på "min avdelning". Gillar 3D-effekten, men räven orsakar nog mardrömmar, speciellt om man går på morfin, vilket jag dock inte gör;-)


Är fullt medveten om att det är Tråktorsdag idag, och då jag bloggar från ett sjukhus tycker jag att det här inlägget absolut har ett visst existensberättigande inom temat;-) 

På egen risk
Det är på egen risk att läkarna gör sin runda klockan 08:00 på morgonen, för då är deras patient (läs: jag) knappt talbar och på extremt dåligt humör. Så läkaren kom inte långt med förslaget att skicka hem mig idag. Hon visste nog inte att hennes ”favo patient” (hennes ord) kunde vara så bestämd. Hon kunde ju heller inte ana att jag (nästan) alltid brukar få som jag vill. Så utskrivning imorgon fredag:-)

Olika nya möten 

Novosibirsk
Novosibirsk är den tredje största staden i Ryssland och den största i Sibirien. Därifrån kom Irina till Sverige. Hon fick sitt första barn när hon var 15. Nu har hon tre stycken, jobbar som undersköterska på NKS och pluggar till sjuksköterska. Eloge! 

Rumskompis nummer 1
Rumskompis nummer 1 bodde som sagt i Älmhult, Småland. Hon jobbar som sjuksköterska på onkologen på Växjö lasarett och tyckte att hon hade kommit till himmelriket när hon satte sin fot på NKS. Att hon opererades i Stockholm berodde på den 90 dagars vårdgarantin som sjukhuset i Växjö inte kunde erbjuda. Region Kronoberg betalade inte bara vistelsen på sjukhuset utan även tåg- och taxiresan, hotellet och makens bilresa (bensin) när han hämtade henne. Det enda Annica fick betala själv var hotellets parkering på 290 kronor för en natt. Sverige är fantastiskt! 

Rumskompis nummer 2
Hon hade en väldigt lång (sjukdoms-)historia. Det roliga med henne var att hon och hennes man kört dragracing på internationell nivå och att de har en fransk jakthund samt en siamesisk katt.

Rumskompis nummer 3
Dagens nya rumskompis gillar damfotboll, vilket passar utmärkt, då Sverige möter Irland på bortaplan i en VM-kvalmatch ikväll. Matchen sänds i svt2.

Så många nya intressanta människor jag mött de senaste tre dagarna:-)

Kan inte påstå att jag är uttråkad direkt, men visst är det tråkigt att vara på sjukhus…

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Alla bilder utom en är dagsfärska och tagna på NKS. Ute ösregnar det och jag slutade ganska tidigt att gnälla över den torra luften på sjukhuset;-) DS.

onsdag 20 oktober 2021

Oförskämt bra – del 1

Alltså jag måste säga att jag är mäkta överraskad. Jag mår helt enkelt oförskämt bra efter operationen. Noll smärta, noll biverkningar och noll andra besvär. Så jag har ingen anledning/ursäkt att INTE blogga. Men den lokala bedövningsblockaden lär visst släppa ikväll...

Några BP-iakttagelser
Enkelrum på NKS (Nya Karolinska Sjukhuset) är en myt. Rummen som byggdes som enkelrum på ”min” avdelning har alla två sängar. Bättre än på Danderyds Sjukhus, då man fick dela rum med tre killar, varav en var muslim.

48-tums tv finns på väggen. Wifi fungerar klanderfritt.

Rumskompisen Annica från Älmhult som hade opererats för struma tackade för den nattliga underhållningen. Dessutom skrev hon en lapp till mig medan jag låg på operationsbordet samtidigt som hon blev utskriven. Hon var cool.

Extrasängen som jag landade i har full insyn mot Förlossningen i byggnaden mitt emot. Kan alltså vinka till Susjos där. Full insyn även för avdelningarna på andra sidan rakt in till ”min avdelning”. Persienner finns, men är så knepiga att hantera att inte ens personalen vet hur de fungerar.

På Uppvaket gällde ”löpande band principen”. Narkosläkaren var en ung, snygg kille under utbildning. Tackar och tar emot;-)

Vatten är ju en bristvara. Detsamma gäller olika energikällor nuförtiden. Det är NKS väl medveten om. Duschvattnet är långt ifrån riktigt varmt och strålen extremt snålt. Tack och lov att Annica var tekniskt begåvad, då jag inte ens fick igång just duschen. Rumstemperaturen gjorde att Annica och jag huttrade hela natten.

Läcker färg på badrumsväggen. De blåa skåpen är desinfektionsskåp för medicinska instrument.

Den hemlagade maten är en stor POSITIV överraskning. Den är helt enkelt outstanding. Långt ifrån den beryktade sjukhusmaten. Deras ”Coq au vin” hade jag inte kunnat laga själv. Dessert och dryck ingår. Känner man för ett mellanmål är det bara att gå till cafeterian och ber killen om en smörgås till exempel. Imponerande måste jag säga, nästan som på hotell.

PS. Imorgon följer del 2 från min vistelse på NKS även om jag troligen blir utskriven. Nästan synd kan jag tycka. DS.

tisdag 19 oktober 2021

Weekly photo challenge: Vecka 42 – ”Vattna”

Veckans tema är vattna och det ordet kan man tolka på många sätt. Jag valde fyra exempel som var de som dök upp först i min lilla hjärna. Tre foton är arkivbilder. Fyran är gårdagsfärsk. Enjoy! 

Här vattnas det på ett naturligt sätt.

Det vattnas i munnen på mig när jag tittar på den här bilden.

Gissar att det vattnas i munnen på betydligt fler när ni tittar på dessa läckra tapas.

Ska de nyplanterade ljungplantorna vattnas använder man den där svarta manicken. Vet faktiskt inte vad den heter.

Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera bidrag till temat hittar ni här. 

PS. Några av er har ju redan gissat att det är operationsdags för mig. Imorgon gäller det. Det kan hända att jag bloggskolkar en eller två dagar, helt beroende på hur jag mår. Det är min första operation någonsin. Har aldrig blivit nedsövd heller, så det är aningen ”spännande”. Bloggdresserad som jag är förvarnar jag er såklart;-) DS.

måndag 18 oktober 2021

Glad måndag


Efter tre helt underbart soliga höstdagar kan jag inte vara annat än glad. Tänkte visa er några bilder som jag tagit igår och idag vars motiv gjorde/gör att jag är på bra humör. Hoppas ni håller med. Enjoy!

Gårdsdag igår. Trädgårdsgruppen och en av HSB:s fastighetsskötare gör olika sysslor på innergården, bland annat planterar de höstblommor och krattar löv. Skogaholms brödlåda återanvänds för arbetshandskar, bland annat. Observera att skottkärran matchar kvinnans mössa.

Löven samlas ihop i en massa högar som sedan skopas upp av HSB:s trädgårdsskötare och den fina limegröna trädgårdsmaskinen. Personerna som krattar löven ser ut som om de utövade Escrima.

Återigen dags för containrar där de boenden kan slänga grovsopor samt el/elektronik under en hel vecka. Containrarna byts varannan dag. Tack för den fina servicen fem gånger per år HSB:-)

Dagens höjdare: Visserligen var det soligt idag, men temperaturen låg på kyliga 6-7 grader. Den här killen som hade ett jobbrelaterat telefonmöte samtidigt som det var dags för hämtning på förskolan lever nog kvar i ”jobba-hemifrån-uniform”-lunken inklusive coronafrisyr…

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.