lördag 31 augusti 2024

Hoppa på tåget: ”Natthimmel med fenomen”





Natthimlar, mörkerfotografering och jag går inte ihop. Det har jag visat många gånger här på bloggen. Ingen idé att ens försöka tänkte jag. Sedan kan man ju fundera på definitionen ”natthimmel”. Från och med vilket klockslag bestämmer vi att det är natt? Till exempel;-) 

Fenomen
Ni som bor norröver är ju lyckligt lottade då ni har underbart vackra norrsken som fenomen. Och det flera gånger per år. Som Täbybo har jag faktiskt aldrig sett norrsken irl. En supermåne däremot har jag sett, men misslyckats med att fota den. 

Tre bilder
Alltså blir det tre bilder för min del.

1. En helt underbar solnedgång i Benidorm, Costa Blanca, Spanien tagen en dag i februari klockan 18:39.

2. En mystisk prick på himlen strax efter midnatt idag. Pricken är inget flygplan med en röd babordlampa, ingen laserstråle och inget UFO heller utan är varningslampan för flygplan högst upp på skorstenen av Täbys värmeverk.

3. Dagsfärsk bild med en väldigt dramatisk himmel.

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 30 augusti 2024

Fem en fredag: Vecka 35 – ”Old school”



1. När hyrde du senast en film? Har aldrig hyrt en film.

2. När ringde du senast för att beställa något? Kan inte minnas att jag någonsin ringt för att beställa något, men jag klickade hem sushi för hemleverans så sent som igår. Nu ljög jag. Ringde ju för en vecka sedan till min frisörsalong och beställde en tid hos Leo i måndags.

3. När skrev du senast ett handskrivet brev? Det minns jag inte, men jag brukar skicka  julkort till några utvalda. Så i december 2023 skrev jag senast några handskrivna kort.

4. Vem känner du som fortfarande har hemtelefon? Jag tror att min gulliga spanska granne fortfarande har en hemtelefon.

5. När faxade du senast ett dokument? Bra fråga! Kring 2010 skulle jag gissa.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”. 

PS. Bild 1 visar en gammal hederlig telefon som inte används längre. Bild 2 föreställer en glass med smak av vattenmelon. Är inget fan av vattenmelon som inte smakar någonting enligt mig, men glassen var super god. DS. 

torsdag 29 augusti 2024

Tråktorsdag

24 varma grader:-) Då kan man ju knappast påstå att det är en Tråktorsdag denna 29 augusti, eller hur!? Dessutom ska svt snart visa en tre timmars sammanfattning av Paralympics dag #1 i Paris. Utöver det har jag precis fått en sushileverans i en helt ny och estetiskt väldigt tilltalande förpackningslåda från favo japanen Gima. Även pinnarna har fått ett nytt ”fodral”. Så nej, det är ingen Tråktorsdag.





Föreningens hjärtstartare
Däremot fick alla boende i mitt bostadsområde ett väldigt tråkigt mejl idag:

 

- I går onsdag den 28 augusti vart föreningens hjärtstartare använd till ett akutfall, den har alltså inte blivit stulen som det ryktas om i parken.

Vi söker nu vart den har åkt för att snabbast möjligt kunna stoppa tillbaka den efter kontroll.


Lika tråkigt som händelsen är ryktesspridningen. Sedan kan man ju undra var hjärtstartaren har tagit vägen och vem som har skrivit texten som jag inte har rättat. ”Parken” är förresten innergården, men det förstod ni säkert.

 

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

onsdag 28 augusti 2024

Mammarazzi och Paralympics

Trädgårdsskötaren Johan samlar ihop ogräset som han har rensat.

Ni ser väl MC-hjälmen!? Vilken tuff kvinna! Hon körde en svart Honda VFR 800. Jag parkerade Frans bredvid hojen.

No comment;-)


Kan inte låta bli att här citera Mitas kommentar på min blogg igår. Mita är konstnär och mest känd för sina fantastiska akvareller - här och här. Hon har ställt ut på mitt gamla jobb och självklart sålt slut när hon var med. Ja, hon brukar sälja slut när hon visar upp sina fina tavlor. 


Världen är liten
Världen är liten, speciellt när man bor i Täby. Uppenbarligen. Så här lät Mitas kommentar:

 

- Hahaha... för mig kom dagens garv – min syrra har fastnat i dagens kamerasökning. Där sitter hon och pratar med sin kompis. De har fortfarande kontakt sen de var tre år gamla. Heja dom. Jag har inte så mycket kontakt med barndomsvänner bara mest via sociala medier. A nej,  det finns inte mycket som är likt Magdalena (Andersson).

 

Vilken himla tur att jag inte skrev något typiskt BP-aktigt om mina ”mammarazzi-offer” igår;-)

 

Paralympics
Passar på att påminna er om Paralympics som börja om en kvart med öppningsceremonin i Paris. Jag hoppas innerligt att Paralympics blir en lika stor succé som OS har varit. För kom ihåg – varje prestation som görs av en person med funktionsnedsättning är så mycket större än den utförd av en frisk atlet.


PS. Bilderna jag lägger upp är gårdagsfärska. Det tredje fotot är dagsfärskt. Ja, jag fortsätter väl med att leka mammarazzi;-) DS

tisdag 27 augusti 2024

En mestadels solig tisdag

Trädgårdsgruppen jobbar på tisdagar. Här är det vattenslangen som ska "rullas in". Tyckte bilden blev riktigt rolig:-)

Kvinnan till höger - visst skulle det kunna vara Magdalena Andersson om sisådär 20 år;-)

"Barnsamling" vid favo stället. Alla ungar var extremt väl uppfostrade och roliga att iaktta, betydligt mer skoj än hundar och deras ägare;-)


Kan inte minnas när jag senast hörde respektive såg ett stridsflygplan. Men idag hände det. Ni får tro på mitt ord, då jag inte hann ta fram kameran. Stridsflygplan flyger nämligen ganska fort om man säger så. Två grannar stod en bit bord och glodde på himlen, precis som jag. Ingen av oss kunde identifiera flygplanet. Vi hoppades på en Jas Gripen och inte dess ryska motsvarighet…


Det gäller att passa på #1
Snart är det september, den första höstmånaden. Så det gäller att passa på när termometern visar 21 grader och det är mestadels soligt. Och hos mitt favo stamställe händer det alltid nåt. Underhållningsfaktorn är hög… om man inte har för högra krav vill säga.


Det gäller att passa på #2
17,39 SEK måste vara ett ”all time low”-pris för 95 oktanig bensin. Bara att passa på där med. Och medan jag ändå var i farten bytte jag även Frans vindrutetorkare bak samt batteriet i bilnyckeln.


Inte har jag legat på latsidan idag – hahaha:-)

måndag 26 augusti 2024

Glad måndag

En söt liten cyklamen. Måtte den hålla mera än en vecka;-)

Det verkar vara ett lingonår i Sverige. De svenska lingonen hos den lokala ICA kostar 149 kr/lit. Observera också att man äntligen återinfört kostnadsfria plastpåsar för frukt. Tack, äntligen!

No comments!


Förutom Sven-Göran Erikssons död var det en riktigt glad måndag. Förresten hade BBC World News Erikssons bortgång som ”lead story” med intervjuer av personer som stått fotbollstränaren nära under sina 6 år som Englands förbundskapten. David Beckham och Svennis var bland annat riktigt goda vänner. Här finns BBCs gripande inlägg.


Cyklamen
Då jag inte har gröna – inte ens ljusgröna – fingrar kan jag säga att antalet blomsterinköp till det egna hushållet kan räknas på en hand. Men just idag föll jag pladask. Min lokala ICA Kvantum fyller tio år och firar detta men en massa erbjudanden – bland annat med en mini-cyklamen. Den var den enda lila blomman och stod mitt bland sina rosa, laxröda och vita kusiner. Ja, som sagt, jag föll pladask. Ska bara googla hur jag kan få den att överleva längre än en vecka.


Frisör
Brukar besöka min frisör Leo ungefär var sjunde vecka. Idag hade det bara gått fem veckor sedan jag blev klippt. Men han går på en 6 veckor lång semester på onsdag, så vid hans återkomst skulle det alltså ha gått elva veckor och den moppen klarar jag mig utan. Det gjorde jag inte ens under pandemin.

 

Som ni ser var det en fin, glad, varm och solig måndag:-) 


Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.


PS. Pölen vid frysdisken som många undrade över igår, är kondensvatten som varje år drabbar frysdiskarna hos både ICA och Willy:s. Detta sker endast under rötmånaderna. DS.

söndag 25 augusti 2024

Skyltsöndag #485

Det har stormat här i tre dagar och tre nätter. Är glad att jag inte blåst bort, inte lilla Frans (min bil) heller som tur är. Var rätt tacksam när han tog mig till Täby centrum ett antal gånger förra veckan, för inomhus blåser det ju inte. Där kan man i lugn och ro leta upp skyltar utan att blåsa bort;-) Enjoy!

”See where free takes you”. Avsändare: PeakPerformance. Videon hittar ni här. Upphetsande – nej inte ett dugg.Flaggskepp är inne just nu. Många märken med lite självaktning skaffar sig en ”Flagship Store” istället för en vanlig butik. Det fyller tomma lokaler i gallerior. Redan 2012 öppnade Apple sin första och enda butik i Skandinavien, långt innan det blev inne med flagship stores alltså. Det dröjde 12 år innan Synoptik nyligen öppnade sin butik. Nu har även Stadsmissionen gått ut med att de snart ska öppna en ”Flagship Store”. Japp, ni läste rätt, Stadsmissionen.Oavsett hur man trycker på den receptknappen hos Apotek Hjärtat, fungerar den sällan.Veckans höjdare: En klen höjdare. Egentligen. Ni ser väl pölen på golvet bakom den gula skylten. Hade det inte varit enklare att torka upp vattnet istället…

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 24 augusti 2024

Hoppa på tåget – ”Tårta”









Visst är det roligt att just jag som inte ens äter tårta får bjuda er och speciellt lokföraren Åke, som fyllde pensionär i veckan, på ett riktigt tårtkalas:-) Stort GRATTIS! Jag tackar och bugar  för min underbara lokala ICA vars eget bageri tillverkar dessa konstverk. Enjoy! 


Fotbollstårta
Kan inte låta bli att även lägga upp en speciell tårta, nämligen en fotbollstårta från 2015(!!!). Kollegan Manfred som vann 2015 års fotbollstips - VM för damer – på mitt jobb bjöd på fotbollstårta i vinnaren USA:s färger. (Tipsvinst var lika med att casha in och att bjuda alla tipsdeltagare på tårta.) 

Excel ark
Självklart var det jag och kollegan Carola som organiserade fotbollstipset. Eller rättare sagt,  Carola gjorde grovjobbet med att bygga de omfattande Excel-arket, och jag uppdaterade det med löpande resultat. Coolt, va’!?

 

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 23 augusti 2024

Fem en fredag: Vecka 34 – ”Hemma bäst”

Gårdagens njutbara utsikt från balkongen.


1. På hur många ställen har du bott? Jag har bott i fyra länder och på elva orter, bland annat i Camberley, Paris och München.

2. Vad är det bästa och sämsta med där du bor? Personligen ser jag bara fördelar med mitt boende. Lägenheten är (för) stor, luftig, genomtänkt layout, två walk in closets, stor balkong, inte lyhörd med en fin innergård och HSB som sköter allt. Dessutom tar det mindre än 30 minuter in till stan med buss/t-bana och bara tolv minuter med pendeltåget.

3. Var skulle du vilja ha ett andra hem? Costa Blanca i Spanien.

4. Hur vill du inte bo? På landet långt ifrån civilisationen, dvs. inte mera än max. två mil från närmaste storstad.

5. Vilken förändring vill du göra hemma? Ett antal, men orka…;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

torsdag 22 augusti 2024

Tråktorsdag



Är nästan beredd att slå vad med alla mina bloggkompisar som är aktiva, alltid på språng, energiska, vill ha något att göra hela tiden och klarar sig med fem timmars sömn varje natt. Vad jag vill slå vad om? Jo, ni skulle troligen tycka att jag idag ”genomlidit” en riktigt, riktigt tråkig torsdag. Det vadet skulle jag vinna, garanterat;-) 

Njutning
Det är bara som så att jag njutit av varje minut i solskenet på balkongen, med en annorlunda deckare (Underström av Magnus Abrahamsson), en Nespresso och några glas juice som innehöll äpple, päron, ingefära, kiwi och ananas. En smaksensation enligt mig.

Lathet är en dygd
Japp, lathet är en dygd. Enligt Aristoteles är "dygden i sig en belöning och den dygdige kännetecknas av att hen gör det rätta därför att hen vill göra det och hen känner glädje av att utföra dessa dygdiga handlingar." Jamen, då så, den grekiska filosofen kan ju knappast ha fel;-)

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Bilden jag lägger upp har liiiite med inlägget att göra. Den visar Trefor, en ort i Wales som kompisen Dave besökte med sin son förra veckan. Medan sonen gick hela vägen upp till toppen av berget som ni ser på bilden, nöjde sig kompisen med att vandra upp två tredjedelar. Nåt jag aldrig hade klarat av. Eloge! Och tusen tack för bilden:-) DS.

onsdag 21 augusti 2024

Onsdag i bilder

Visst är det märkligt?! Är det strålande sol finns det färre personer på min innergård än när det är grått, 22 grader och det hotas med regn. Idag var det extremt mycket som pågick nedanför min balkong. Och i brist på annat delar jag med mig av några, men långt ifrån alla händelser. Enjoy!

Det märks att semestern är över. Tror det var deltagarrekord på boulebanan idag. Två killar, resten tjejer.

Det var 22 grader idag, men paret som tar sin promenad verkar helt klart ha höstkänslor.

Dessa hundar träffas i stort sett varje dag. När de träffas skäller de rätt högt på varandra. Men de viftar med svansen, så jag utgår ifrån att det är vänliga skall.

Vilken tuff kvinna med den färgglada lila jackan. Det finns annat än svart och brunt som tur är. Bra där!

Sedan några dagar tillbaka har förskolan i grannhuset börjat med utomhusfika. Räknade till tio barn och tre förskolelärare, varav tå killar. Ni ser väl hur uttråkad en av killarna är;-)

Tyckte dessa två tjejer var så himla söta. De kommunicerade med varandra via mobilen, förstås.

tisdag 20 augusti 2024

Äpplen och supermåne #2


Bilden har ingenting med inlägget att göra, men jag bara älskar väggmålningen hos mi favo japan Gima Sushi.



An apple a day keeps the doctor away. Ungefär så tänkte jag när den gulliga grannen frågade ”gillar du äpplen?”. Hon har alltid frågat mig det när hennes sons äppelträd dignar av äpplen - som i år alltså.

Överskott av äpplen
Grannen "ärver" kilovis av äpplen av den trevliga sonen. Och då grannen är en mästerkock så förädlar hon alla frukter hon får av avkomman. Nåt jag varken kan eller har lust att göra. På sin höjd kan jag tänka mig att äta ett äpple per dag av ovan nämnd anledning. Men även äpplen ruttnar ju ganska fort, och jag klarar nog inte av flera kilo äpplen innan de börjar ruttna. Så jag tackade artigt nej till erbjudandet. Precis som senast det var ett  ”äppelår”. 

Supermåne #2
Igår visade jag er en BP-version av en nästan färdig fullmåne. Bilden tog jag i söndags, då månen var knallorange och stoooooor. Igår dök den inte upp på samma ställe, vilket även Stefan fick erfara. Men vid klockan 01:00 fanns den på himlen på ett annat ställe och inte alls lika orange och stor som dagen innan. Och då var det ändå en "fullvuxen" fullmåne. Föredrar nästan söndagens surrealistiska fullmåne;-)

måndag 19 augusti 2024

Glad måndag

Mitt försök att fånga supermånen som alla pratar om. Det gick väl sådär - hahaha:-)

Asparges potatis (dansk sparrispotatis) som liknar nåt helt annat;-)


Huvudrätt: lammkorv med surkål och dijonsenap.

Efterrätt: Mangosorbet - yummie, yummie:-)

Vad sägs om 22 grader och strålande solsken?! Nu är vi inne på fjärde veckan med högsommarväder och jag måste säga att jag känner mig aningen kompenserad för den mindre lyckade juni månaden.

Premier League
Dessutom började säsong 2024/2025 av Premier League. Såg faktiskt inte en hel match, men såg glimtar av Chelsea-Manchester City (0-2), Ipswich-Liverpool (0-2), där stjärnan Mo Salah hade klippt av hela moppen och är nu snaggad. Han är visst 32 år, men med den nya looken ser han 10 år äldre ut. Tycker jag då.

Öppningsmatchen
Säsongens ”öppningsmatch” ägde rum redan i fredags mellan Manchester United och Fulham (1-0). Där kunde jag konstatera att den holländska tränaren Erik ten Hag måste ha gått en charmkurs under sommaren, där han lärt sig att krama om och klappa spelarna på axeln/kinden.

Ruud van Nistelrooy
Självaste ”tränarjobbet” under matchen överlät han till assisterande tränaren Ruud van Nistelrooy, även han från Nederländerna. De stod bredvid varandra, vilket såg rätt roligt ut – ten Hag med sina 1,75 m och van Nistelrooy som mäter 1,91 m. Lägg därtill att ten Hag hade för korta stuprörsbyxor på sig och ankelsockor, medan van Nistelrooy bar en  träningsoverall i rätt längd. Som sagt, det såg riktigt skoj ut.

PS. Bilderna är gårdagsfärska och har ingenting med texten att göra, men de gör mig glad ändå;-) DS.

söndag 18 augusti 2024

Skyltsöndag #484

Veckans skyltskörd består av två veckofärska bidrag som jag tagit själv och två skyltar från bästisen Yvonne som hon har sett i en blomsterbutik, respektive kompisen Dave som kört förbi Daydreams Spa igen och hittat gatuprataren med ny text. Tusen tack Yvonne och Dave:-)

Måns Zelmerlöv har ett finger med i spelet precis överallt. Ungefär som Pernilla Wahlgren. Det börjar gå inflation i vissa artister. Å andra sidan - om Leif GW Persson kan ha sitt nylle på ett rött vin kan Måns ju ståta med en cava. Mera hans "genre" om man säger så.

Det finns bara en Apple Store i hela Skandinavien och den råkar befinna sig i Täby Centrum. Butiken är väldigt stor och lär kosta därefter – i hyra alltså. När jag såg skylten med det vågiga äpplet (snyggt!) och läste texten tolkade jag det per automatik så här: - Vi finns visserligen kvar men i betydligt mindre lokaler. Jag ska följa upp det;-)

Dessa två muggar hittade bästisen Yvonne i en blomsterbutik. Den främre muggen håller jag helt med om. Den bortre förstår jag inte. Gör ni?

Daydreams Spa i Codsall, Wolverhampton, England är aktiv igen, och självklart passade kompisen Dave på att fota skylten. Men ärligt talat – den förstår jag inte heller. Igen – gör ni?

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 17 augusti 2024

Hoppa på tåget: ”Kapell”






Igår hade jag två val:

1. Att åka till en av två marinor i Täby och hoppas på att hitta några båtar med kapell uppställda på land. Den ”risken” var minimal då man inom stor-Stockholm inte tar upp båtarna förrän i början på oktober.

2. Att bege mig till ett kapell som jag visste att det fanns och även var någonstans, men som jag aldrig ens sett med egna ögon.

Det fick bli val #2. Tänk så mycket man lär känna tack vare olika teman.

Gribbylunds kapell
Gribbylunds kapell ligger som namnet antyder i Gribbylund, en stadsdel i Täby. Kapellet ligger  väl gömt bakom höga buxbom buskar. Ingen insyn där inte, ungefär som vid villorna i Djursholm. Lika bra det, för jag vet inte om jag någonsin sett ett fulare kapell. Det är byggt 1937 och liknar mera en byaskola än en plats dit man tar sig för att be. Nej jag gick inte in, då alla kyrkor/kapell är stängda häromkring om det inte är ett event.

Klockstapeln
Blev glad att jag åtminstone såg något tilltalande på kapellets mark – klockstapeln. Den invigdes på nyåret 1993. Klockan är gjuten på Bergholz gjuteri och inskriptionen på klockan lyder: ”Se jag gör allting nytt”. Observera Frans (bilen) som är strategiskt placerad för att bjuda på en färgklick mitt i det gråa:-)

Bättre än så här blir det tyvärr inte;-) 

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 16 augusti 2024

Fem en fredag: Vecka 33 – ”Laga efter la(ä)g(e)”



Veckans frågor är extremt kluriga tycker jag. Den enda frågan som är busenkel att svara på är femman;-)

1. Om du kunde ändra en lag, vilken skulle det vara och hur? Ingen aning.

2. Har du någon gång brutit mot lagen? Så tråkig jag är;-) Har endast gjort mig skyldig till parkeringsböter. Inga fortkörningar som jag åkt fast på och inga ungdomssnatterier heller. Hade dock en kompis på gymnasiet som satte i system att sno knappar på varuhuset. Hon sydde alla sina kläder själv och tyckte att knappar var alldeles för dyra att köpa.

3. När såg du senast något olagligt? Aldrig tror jag.

4. Vilken lag skulle du införa om du kunde? Ingen aning.

5. Vilket lag hejar du på? Äntligen en lätt fråga. I Sverige är det Hammarby och i England hejar jag på Liverpool.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”. 

PS. Bilden är riktigt häftig tycker jag. Det är en stationär speldator som såklart har ingenting med inlägget att göra. Det är bästisen Yvonnes son som har införskaffat den. Stort tack för bilden:-) DS.