fredag 10 december 2021

Fem en fredag: Vecka 49 – ”Antingen eller”

Fråga 1.

Fråga 2.

Fråga 4.

Fråga 5.

1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?
Har aldrig gjort ett pepparkakshus men väl skapat byggnader i lego. Att ”förstöra” ett legobygge för att kunna bygga ett nytt tycker jag låter helt okej;-) 

2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?
Varken eller. Äter inte pepparkakor. 

3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?
Det beror på vilken granne det är. Mina spanska grannar är suveräna på att laga mat. Så här föredrar jag nog sällskap;-) 

4. En grön jul eller en regnig jul, och varför?
Det kvittar, bara det inte är tvåsiffriga minusgrader. Men visst är en grön jul roligare än en regnig. 

5. En plastgran eller riktig gran, och varför?
Varken eller. När jag var liten hade vi alltid en riktig gran. Minns att mamma och pappa svor varje år att inte skaffa en riktig gran nästa år. Den barrade ju så fruktansvärt. Så vis av den erfarenheten skulle jag nog satsa på en plastgran om jag satte upp en julgran vill säga. Men det gör jag/vi alltså inte.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. För en gångs skull är alla mina dagsfärska bilder helt relevanta och illustrerar fyra av de fem frågorna. Är mäkta impad över mig själv;-)

22 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

äter pepparkakor hela året ❤️

nalta norrland sa...

Nobeldagen. Vore ju något att fira 🥂 men det gör vi inte.
Gillar Din plastgran eller rättare sagt bilden på plastgran då Du icke har nån gran 🌲 🎄
Pepparkakor är okey… ifall jag måste 😜
Minusgrader lär det vara under jul, jag hoppas vi slipper två meter snö och akuta vvsproblem 😅 om det varken snöar eller är nått akut rörmokar-jobb så blir J hemma vilket vore trevligt 👍
För nått år sedan åkte J på avloppsrensning från förmiddag till kväll på julafton och var dessutom tvungen att åka tillbaka dit juldagen 🚽
🤗

Susjos sa...

Snyggt jobbat med bilder till svaren idag!
Haha, ja ,min man är galen i pepparkakor, men så smal är han inte som du tror, han har ett BMI som visar t.om att han behöver gå ner i vikt! Men jag väljer ju att lägga ut bilder som är "vinklade till det bättre" ;-)

Ja, en riktig gran behöver man verkligen inte ha längre, plastgranarna är ju riktigt fina nuförtiden.
Din bild på plastgranen var ju riktigt läcker!
Ha det gott!

Ditte sa...

Pepparkakor kan jag äta hela året så för mig är de inte säsongsbetonade.Gillar dem. Men att nu baka dem? Nej! Har förr gjort det med döttrar när de var små och med barnbarnen. Men det är historia-
Ingen gran här heller. Hade också en riktig gran när jag växte upp och även när döttrarna växte upp. Då högg vi granen på egen mark. Att köpa en gran skulle jag inte göra idag.
Tycker du lyckats bra med bilderna till frågorna. (Men frågorna i sig tycker jag känns lite trista så du gjorde det bra)

Helén sa...

Så härligt med grannar som är duktiga på att laga mat! Det låter lite trist att inte äta pepparkakor, du kanske skulle gilla mina som är klart annorlunda😁

nalta norrland sa...

Yes det kunde varit värre, proverna hade kunnat visa på något så mycket värre otäckare läskigare… det ”roliga” var att läkaren berättade för mig att om Elin är sjuk måste hon vara hemma från skolan… Nähä säger Du det🤔💭 det hade jag aldrig begripit, kanske just därför Elin har 40% frånvaro från 1 november till 3 december 😅
Sedan började hon prata om preventivmedel som m det skulle hjälpa Elin 😜 då vi sa att från mitten av november har Elin pplåster eller hon började tidigare just för att hon hade så jäkla mensvärk och blödde flera liter 🩸 men det har inte funkat förrän nu… är kanske en inkörstid.
Galen. Nåväl första kontakten tagen å det kan ju bli bra.
🤗

Bokdamen sa...

Lite liknande svar på några frågor, ingen stor konsument av pepparkakor men i år har jag gjort en egen variant som mer är åt småkakhållet. Gällande gran så hade vi det i uppväxten men som vuxen har jag inte det. Grön jul blev valet om jag måste välja, regnig jul är bara blöt. Ha en skön helg.

Geddfish ♥ sa...

Svar i min smak där hos dig. Ja, du har ju intressanta grannar. Det har inte jag, fast de är snälla, så ville jag nog inte vara insnöad hos nån där.

Nä, jag har nog inte visar bilder från mitt närliggande köpcenter. Där finner man allt utom systembolaget. Finns mycket mer än det jag rabblade upp.
Trevlig kväll!

femfemman sa...

Fruktansvärt ful julgran. Eller vad det ska vara. Det kommer nog in lite tallrik snart. Ersätter julgran. Funkar. Men jag saknar gran.
Lego ska byggas och rivas och byggas upp igen.

Fattar inte vitsen med pepparkakshus.Men pepparkakor är kul att baka. Luktar så gott i hela huset.

Och om julvädret är vi eniga. Ha det gott! Anna-Lena

Robert W sa...

Äter du inte pepparkakor?! Jag är helt galen i pepparkakor, men jag köper Gilles pepparkakor. Skulle inte falla mig in att baka dem själv. Men om jag blir morfar någon gång kanske jag kan tänka mig att baka med barnbarnen.

Paula Merio sa...

Så kreativt att illustrera frågorna med egna foton, wow!

Granen du visar är faktiskt gräsligt ful, den fulaste gran jag skådat...och det vill inte säga lite. Jag gillar färg, absolut, men ...ja du fattar.
Jag har varit gråtfärdig idag då jag insett att snön som fallit inte kommer att glädja oss till jul, den kommer att töa bort, precis som vanligt!
Jag har ingen aning om hur mina grannar är som matlagare, men av de 11 jag har så skulle jag gladeligen kunna vara insnöad med......två! Då skulle jag få höra mycket spännande livsöden...

Ama de casa sa...

Snyggt att illustrera frågorna så bra! Jag är också imponerad :-)

Jag vägrade också plastgran i många år och ville ha äkta vara. Anders (som är dammsugaransvarig) var av motsatt åsikt. Ett år gick han helt sonika på eget bevåg och köpte en plastgran och på den vägen blev det. Fast då hade plastgranarna blivit mindre plastiga och jag var tvungen att medge att den han inhandlat såg rätt naturlig ut om man jämförde med dom tidigare varianterna. Granen blev dock kvar i Sverige vid flytten.

Peppisar är ju supergoda! :-)

Anki sa...

Inga svar som gjorde mig förvånad!
Fina bilder till alla svar!
Ha en fin lördag! Själv ska jag åka och gratulera Casper som fyller 12 år idag :)

Kina sa...

Det var en förfärligt ful gran du visade bild på. Hellre än att ha den så skulle jag vara utan. Men pepparkakor äter jag året om. Det är så bekvämt att ha en burk ståendes i fall det kommer oväntat besök. Men då duger det ju också med enbart Gevalia! Ha en trevlig helg!

Guldkryckan sa...

Här äts det ju pepparkakor men endast några få åt gången numera, blir så förbaskat törstig av dem.
Pepparkakshus har vi endast på kneget, alla klasser får ställa ut i bamba och en jury utser den bästa.
De flesta barn får väl även bygga ett litet hus i klassrummet, förmodar att de får äta upp dem också.

Vi har ju våran plastgran sen fem år tillbaka, behåller nog den några år till.
I föräldrahemmet hade vi alltid en riktig gran som sattes in dagen före julafton, fast på den tiden fanns väl inga plastgranar antar jag, är ju ett tag sedan. ;)

SV: Högstadiet fick en röd bok och mellanstadiet en grön.
Minns endast vad mellanstadiets bok var för något, den hette jefferson (någonting) och hade en kanin på omslaget.
Högstadiets bok var, ja, röd ;)

Men chokladen minns jag iallafall, Marabou mjölkchoklad, den var dessutom god.

Ha en fin Lördag Bp.

Åke sa...

Jag väljer då inte grannen ;) Vi körde länge med naturgran och sa: När den kommer i vitt så ska det bli plastgran. Min morbror fick en från USA då sa vi det. I år har vi den inne, den har stått många år på en av altanerna (inglasad) med massa annat pynt.

christian sa...

Jag har aldrig varit en vän av pepparkakor...tysk som man är ... ,men i år köpte vi Nygårda pepparkakor å de tyckte jag om!
Tack igen för fina julbilder!

byblixtra sa...

Ja, det imponerar med bilder som passar till texten. :-)
Men julgranen är ju för läcker i sina nya färger.
Det är länge sedan vi satte upp julgranen, vi har en i plast. Nog för att jag tycker att det är fint men det gör även katten. ;-) Så det kan bli lite väl spännande.
Dock gillar jag halva julgranar, de kan man ju ställa mot en vägg eller i ett hörn utan att den tar för mycket plats. Men problemet med leksugen katt kvarstår ju.

Carita sa...

Kul att läsa dina och andras svar!
På 1 och 2 var det helt olika :-)
Men 3:an, klart man tackar ja om man får god spansk mat!
Grön jul roligare än regnig.

Mrs Calloway sa...

barnbarnen gillar att klä granen så det ska de få göra så länge de vill. sedan får det bli konstgjord gran. pepparkakor är jag inte så förtjust i. mer än de franska skurna pepparkakorna i Sju sorters kakor

Klimakteriehäxan sa...

Jag har svårt att tänka mig jul utan gran!

it_is/Anette sa...

Skoj att läsa dina svar på fredagens frågor. Jag gillade hur pepparkakorna formade som hjärtan är dekorerade - hade jag aldrig kommit på själv, men kommer ha med mig till nästa år när det ska dekoreras pepparkakor igen :)
Att vara insnöad med någon som kan laga mat, god mat, är inte fel alls 😃
Ha en fin lucia