tisdag 2 januari 2024

Nyordslista 2023

Det nya året är två dagar gammalt och jag tänkte att ni kanske vill bekanta er med några av orden som finns med i nyordslistan 2023 som publicerades i december ifjol. Inga direkt upphetsande ord måste jag säga.

Deinfluencing: i sociala medier uppmanar en influencer till att inte köpa en viss produkt eller tjänst. Då ägnar hen sig åt "deinfluencing". Hänger ni med?!

Gargasnipe: smygtagen bild eller film på en person som anses se konstig ut, vanligtvis publicerad på sociala medier. Visst leker jag mammarazzi ibland (läs: rätt ofta), men jag har aldrig hängt ut eller hånat mina fotooffer.

Nepo baby: person som får fördelar i sin karriär för att den har en känd eller inflytelserik förälder. Nepotism = svågerpolitik. Gissar att det det finns ett antal nepo bebisar i alla länder.

Snikflation: strategi där företag i stället för att höja priser försämrar kvalitet, rabatter och service på produkter och tjänster. Japp, det har dykt upp förvånansvärt många nya "märken" hos min lokala ICA den senaste tiden...

Krympflation: en vara har blivit mindre – men dyrare. Absolut! Tänker bara på min minibit lutfisk jag fick när jag åt julbord. Och om ni undrar varför det inte finns några ärtor på tallriken, så sa jag till att jag inte ville ha några;-) Lutfisk med kryddpeppar är ingen fröjd för ögat. Jag vet;-)

Tantparkour: lättare fysisk träning för äldre där föremål i utemiljön används exempelvis som hinder att klättra över. Ja, dessa parkours syns precis överallt. De fanns förresten i Polen redan 2009.

Relationism: spelsätt i fotboll som utgår från bollens position på plan i stället för vilka ytor som ska täckas. Aldrig hört talas om. Däremot är det (också) inne med ”wing backs” och ”game plan”.

PS. Bilden har ingenting med inlägget att göra. Men jag slog rekord i år med totalt tretton analoga julkort. Senast jag fick fler än tio kort var på 1980-talet. Tolv av korten  syns på bilden. Julhälsning #13 kom idag, men då orkade jag inte fota korten igen. De är upphängda på en dörr. Observera att första och näst sista kortet är likadana, och att de inte är "vanliga" julkort. Riktigt roligt tycker jag. Tusen tack alla ni som tänkt på mig:-) DS.

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

besökt utegym med barnbarn, fina skolgårdar också, inte tänkt på tanter när jag klättrat där.

LillaSyster sa...

Men lutfisk och kryddpeppar är ju så gott =) Många nya ord, kände bara igen krympflation. Ha nu en bra kväll, själv ska jag dra på en ren sommarklänning och strax gå ner på stan och äta.

Paula sa...

Det är inte så många av nyorden som överlever året ens, men visst är det en kul sak att läsa om varje nyår. Tantparkour ska jag ägna mig lite mer åt när det går att röra sig. Nu har jag så många lager på lager kläder på mig så jag knappt kan få upp benen uppför trappan till huset. -10 i skrivande stund, o kallare ska det bli. Nepobebisar ja det kryllar av dem på sociala medier. För att undvika krympflation har jag idag fått en försändelse från Matsmart. Det var ett tag sen sist, nu är skafferiet åter välfyllt.

Ditte sa...

Kul inlägg! En del av nyorden har jag sett och lärt mig men några fick jag mig till livs här hos dig. Tackar för det.
Ja, detta med alla som har "influensa" blir jag så trött på. Tänk att tjäna sitt levebröd på att läsare klickar på länkar och där dessa med influensa tjänar pengar på detta. Helt vrickat enligt mig.
Jadå, "nepobebisar" finns lite varstans.
Och snikfaltion verkar många hänga på och likaså krympflation.Pust och suck!
Gillar verkligen dina julkort till vänster. Så fint.

femfemman sa...

Läste med intresse listan när den kom. Gissar att ett antal av orden inte blir så långlivade.
Deinfluncera borde man göra med all reklam på sociala medier. Mest skit från Kina! Har gått på det flera gånger.
Tantparkour... ja, det är nog mest att krypa under eller kliva över taggtrådsstängsel, för min del.
Tack för ett kul inlägg!

Susjos sa...

Så många julkort du fick, en underbar radda med dem alla! Japp, några nyord har jag läst om och känner igen. Ett nyord till som jag läst om är : vild graviditet, en gravid kvinna som istället för att kontrollera sig på mödravården väljer att inte gå dit, utan ha en ” naturlig graviditet och föder hemma utan assistans” , vilket jag tycker är helt galet, och vet tyvärr vad det kan leda till.

Kram från sviten på Hotell Havsbaden!

Anki sa...

Alltid lika spännande med dessa nyord! Gissar att jag inte hinner lära mig en del innan de är borta igen.
Kul att du fick så många julkort!

Guldkryckan sa...

Krympflation har jag hört tidigare, de övriga där kommer jag aldrig få in i min hjärna, den är för liten. ;)

Blev ingen lutfisk här i år över julen, tur man kan äta det året runt med en god bechamelsås.

Svar på din kommentar igår utlovas till kvällens blogginlägg hos mig.

Tillönskar dig en fin dag nu Bp.

christian sa...

Tack för din insats i folkbildningens tecken, 3det är kul med ord å en del är t.o.m. användbara.
Tycker dock att man gärna får ta bort allt vad "influensers" heter, de fyller ingen funktion endast sin egna plånbok :(
Nepo Babysar har vi mer än nog här landet, räckte att läsa rollistan till förra årets (2023) julkalender, eller annat svneskproducerat....trist, undrar hur många duktiga artister/skådisar aldrig får komma fram p.g.a. deras gräddfil :(
Samma med inflationen av utländska uttryck inom fotbollen, vad är det för fel på en matchplan t.ex.?!?
Kul med riktiga julkort, vi fick 20 tror jag, de sitter i köket å ska visas på söndag ;)
Tycker faktiskt att ditt lutfisk-foto har viss estetisk klass i all sin enkelhet, riktigt snyggt faktriskt!

nalta norrland sa...

Nyordlistansord är delvis obekanta och jag vet inte om jag får in dem i en vettig mening.
Tänk att nu kan de stora influencer tjäna pengar på att rekommendera sina följare att inte köpa en viss produkt 😅
Märkligt 😑
Lutfisk är en skum fisk 😜 när jag var liten lade min farmor ner en träbit (!) som hon sa var en fisk som skulle ätas till jul, den där träbiten låg i nån form av lutvatten blandning och plötsligt blev den både ”tjockare, pösigare” och vitare och till julafton så låg den där på bordet…