torsdag 15 september 2022

Tråktorsdag
Jamen visst blev det en Tråktorsdag idag. Allt är ju som det är just nu, men idag var det dessutom grått, regnigt och 12 grader kallt… Men det tråkigaste som hänt idag enligt mig alltså är att valresultatet bekräftades och offentliggjordes idag. 

Nu är jag verkligen inte den vassaste kniven i lådan, speciellt inte vad gäller politik och religion, men det finns några saker som jag absolut inte förstår.

Hur kan Socialdemokraterna som fick 30,3 % av rösterna och därmed blev Sveriges största parti tvingas överlämna ”stafettpinnen” till Moderaterna som endast är tredje största parti i landet med sina ynka 19,1 procent. Tilläggas ska att S ökade antalet röster med två procent i årets val, medan M fick 0,7 procent färre röster än 2018.

Andra största partiet blev tyvärr SD med sina 20,5 procent. Otippat? Nej, inte alls. Oavsett vad man tycker om detta partiets agerande så är det ändå drygt en femtedel av den svenska befolkningen som röstat på dom. Ändå verkar M inte vilja inkludera SD i sin koalitionsregering. 

Det är säkert nåt jag missat! Ni får gärna upplysa mig om hur ni tänker här. Även om jag är väldigt glad att M inte vill ingå en ”pakt” med SD, så är det ändå märkligt att Sveriges största parti S är tvungen att tacka för sig, och att Sveriges näst största parti inte får vara med heller… Varför går man till val då? 

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag. 

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, förutom att de är tråkiga att titta på. Någon har tappat ett glas med sylt vid dörren till parkeringsplatsen. Denne någon städade inte upp efter sig. Det fick fastighetsskötaren göra dagen efter. Att äta nåt som tittar på en är inte min grej. Ändå gillar jag fisk - gärna filead, tack. DS. . 

15 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Sveriges blockpolitik är verkligen fel tycker jag. Inte fattar jag mer än dig heller. De grå fiskarna till vänster om de röda ser verkligen arga ut. Varför fiskade ni upp oss!?!

Gunnel sa...

Det är verkligen en salig röra inom politiken just nu. Jag tycker också det vore rimligast att det största partiet fick styra. Det sägs ju att majoriteten vinner när man röstar om allting annat, fast då gäller det kanske oftast bara två saker. Inte känns det särskilt betryggande precis.

femfemman sa...

Håller med i det mesta. Ja, utom tråkighet då... även om jag helt förstår dej... och så tycker jag att det är tråkigt att vår utmärkta statsminister Magdalena tvingats att avsäga sig uppdraget.

Funderar också på det... ÄR det demokrati, att det tredje största partiet ska få bli regeringsdirigenter? Inte i min värld. Klart att det parti som flest människor röstar på ska ha statsministerplatsen. Men så var det det där med att klia varann på ryggen... eller om det är rövslickeri som det handlar om. Blockpolitik , alltså. När det slutar att klia, eller när det börjar svida i röven, då är det inte lika enkelt att hålla ihop blocket... gissar jag.
SD är i min ögon en stor katastrof, med sina värderingar. Värderingar som okunniga landsbygdsbor gjort till sina. Jovisst är det mina grannar här ute på landet som sett till att vi fått det valresultat som vi fått. Stadsbor i gemen är mycket klokare! ( Det hade hon, Anna Kinnberg Batra, rätt i. Men inte bara nollåttor. Stadsbor överlag handlar dt om. förstås. Och hu, så många dumhuvuden det bor på landet... )

Har ätit fiskar som glott på mej några gånger. Utomlands. Lite läbbigt är det allt, även om köttet är gott.

Ha det så bra som du kan. Mina tankar går ofta till dej!

nalta norrland sa...

Att det är en Tråktorsdag förstår jag, heja veckan har ju varit sorglig, rejält ledsam och Dina bilder är inte roligare… sylten fy 🤢
När det gäller politiken så förstår jag inte mer än Dig.
Kram

Carita Liljendahl sa...

Hahaaa - vilka bilder! Toppen! Fastän de är "hemska" på sitt sätt. Fiskarna, huuu! Och syltkladd! Får mig att skratta trots allt.
Och ert valresultat... nä, glad blir man inte, men bara nåt vi alla måste leva med...

Susjos sa...

Ja, det här med politik är inte min starka sida heller, jag är så ledsen att inte Magdalena kan vara kvar som stadsminister, allt är verkligen upp och ner, kan inte förstå att valresultatet blev som det blev, och det där med blockpolitik, ack ja! Man undrar vad som ska hända nu.

Håller med dej, äter ju också fisk...men de där ögonen vill man inte se när man äter dem!
Kram till dej denna tråktorsdag!

Guldkryckan sa...

Tycker själv att de som har bäst valresultat ska få leda landet, sådana där samarbeten är jag inte så förtjust i, men jag suckar djupt och finner mig i det, som vanligt.
Politik är ett knepigt ämne, jag baxnar ju. ;)

Ha en fin avslutning av kvällen Bp.

Stor kram till dig.

LillaSyster sa...

Lagade fisk idag, inspirerad av Guldkryckans citronsås. Jag gjorde en citronsås med dill och det blev himla gott.
Sylten på golvet....aj aj aj så förargligt. Har faktiskt ett fiskrecept på lax där det är någon matsked eller två med lingonsylt i såsen ett riktigt gott recept. Men den som tappade burken borde ha torkat upp efter sig - slarvigt!
(Det är en koltrast hane som badar - koltrasthanar har gula näbbar och frugan hon har en brun - så har du lärt dig något nytt idag. Hon har brun för att få bättre kamouflage då hon ruvar - men det räknade du säkert ut själv) Ta hand om dig

Ditte sa...

Visst är läget knepigt! Men som jag förstått det måste det regerande partiet ha minst 50% av rösterna och då räcker det inte med 30% som Socialdemokraterna hade. De måste då samla ihop ytterligare 20 % och så blev det ju inte. Men skulle S och M slå sig ihop skulle de ju få majoritet .
Jag tycker det är märklig att så många valt att rösta på SD och man måste ju fråga sig varför. Missnöje finns alltså. Och varför då? En bra fråga som alla partier borde svara på. (Har absolut inte röstat på SD för egen del)
Ja, en tråkig torsdag och inte minst dina bilder. Men förstår att det även är väldigt trist ändå.
Äventyret framtiden sa...

Det handlar om blockpolitik, Socialdemokraterna är största partiet men i deras block där bl.a Centern och några till finns med så räckte inte procenten till i jämförelse med Moderaterna och de partier som hör till det blocket. Demokrati? Det är frågan det...Maktpolitik och mycket pusslande handlar det om och då inte bara från ett håll utan allas håll. Makten, den makten...Jag ser nu att Ditte har förklarat det hela för dig redan.
Att SD vinner mark är ju bara att vänta, folk är missnöjda och vill ha förändring. De sista 8 åren har ju inte varit framgångsrika, mycket har klagats på vad gäller den regering som nu är avgående. Sen kommer SD troligen ändå inte att komma in i regeringen utan fungera som ett stödparti till regeringen. Men vi har inte sett hur det hela avlöper ännu. Egentligen förstår jag inte rädslan för SD. De blir ju inte ensamma, alla andra partier finns ju där, precis som de finns nu. Egenmäktig kan inte något parti vara i ett demokratiskt land. I Finland har man ett annat valsystem och där är Sannfinländarna ett av de största partierna, motsvarande SD men demokratin ifrågasätts inte som man gör i Sverige. Säger jag som sitter på sidan om och tittar in :).
Tänker på dig BP!

KajsaLisa sa...

Politik är komplicerat, men partigruppen för Liberaler i Kyrkan heter faktiskt Fisk (fria liberaler i Svenska kyrkan). Jag tycker dom påminner lite om dom :)
Tack för länken.

Hanneles bokparadis sa...

om jag inte minns helt fel så var Ulf Kristersson största parti förra valet, det manglades hit och dit och fikades med talmannen, men inte blev han stadsminister för der

Monica sa...

Problemet är att Sossarna svikit hela
arbetarrörelsen och på senare år hoppat
i säng med småpartier allt för att få makten.
Och att Islamistpartiet Nyans tagit deras röster i utanförskapsområdena, vilket man talar tyst om eftersom
det stora hotet är SD.
Rysskräcken har man lyckats införa igen och
värre än under kalla krigets dagar.
Personligen är jag mer rädd för Stenevi än Putin :) :)
Håller med fisk ska vara i block och inte
ligga och glo på en.
STOR KRAM

Anki sa...

Det här med politik är verkligen konstigt ... försöker hänga med, men jag gillar inte blockpolitiken ... och är faktiskt lite skraj för SD.
Åt fisk både igår och idag ... men ögonlösa filéer :)

christian sa...

Kan bara hålla med dig....å tvärtom är det mkt besynnerligt att partier som MP å L som knappt klarar spärren har varit med/får vara med å bestämma....det är många andra länder som undrar......