torsdag 25 augusti 2011

Surströmming i ”Sumpan”

Storgatan i Sundbyberg var stängd för trafik ikväll. Anledningen var den traditionella kräft- och surströmmingsfesten som tre norrländska tjejer, en från Kungsängen och så jag då besökte. Kan säga som så att om man väntar på något gott, vilket troligen 99,9 procent av er inte håller med om så får man vänta länge – närmare bestämt 15 minuter ikväll. Mandelpotatisen till surströmmingen hade tagit slut. Jag kan lova att inandningen av surströmmingsdoften var… påtalig.

Olika sätt att äta
Sedan kan man äta denna delikata rätt på olika sätt. Vi fem tjejer har bordsskick och åt den med medhavt bestick, då plast diton inte mäktar med dessekreringen.

Man kan också sätta på sig blå plasthandskar och göra samma sak.
Alternativ tre använde vår bordsgranne – statstjänstemannen, född på Söder i Stockholm men nu bosatt på Kungsholmen. En cool kille som njöt för fullt av årets höjdpunkt. Personligen var jag glad att jag hade ätit klart, spolat ner surströmmingen med vatten och tagit en Novalucol…
PS. Det var med mycket blandade känslor som jag ikväll följde med till . Anledningen till det att allt vårt tum- och tårhållande för bästa vännen N inte hjälpte idag. Strålkniven kom aldrig till användning utan en ”riktig” kirurgkniv kommer att utföra ”jobbet” imorgon eller på söndag. Snälla fortsätt med att hålla tummar och tår, även om ni får kramp. 1 000 tack på förhand! DS

22 kommentarer:

Jess sa...

Ärligt, varför plåga sig själv med surströmming? ;)

Håller tummarna i helgen!

Hörni sa...

Åh jag ska hålla tummarna, det kan du vara säker på. Det måste vara jättejobbigt för alla inblandade.

Annars håller jag med Jess, varför plåga sig själv med surströmming, haha? ;D

Kram!

Pysselfarmor sa...

Åh det skulle ha varit skönt att "det hade varit över"...jobbigt att vänta...

surströmming - nam nam nam!
det ska jag äta nästa helg - längtar!

ja tänk rockaägg låg på stranden i Skagen, men visste inte vad det var. Samma dag kom vi till ett museum där det fanns en "barnhörna" där man kunde kolla och fråga om en massa saker...klart jag fråga då när jag fick se "portionssnusen" ligga där!

Pysselfarmor sa...

oj det lät intressant, men jag åker i morgon till en väninna söder om Storvik (Gävleborg)...ska umgås och hantverka litet..ja, god mat o vin blir det säkert också och en o annan utflykt.

Annars hade jag kommit ;-)

Kicki sa...

Fusk med plasthandskar, blåa till på köpet! Vidare tumhållning!

thejeanettishway sa...

har bara ätit surströmming två gånger i livet, det var längesedan och det var skitgott...
fast jag avskyr vanlig strömming m pot mos. fy f*n. man kan lika gärna äta renset ur en hårborste...
tjing från dalsland och ha en riktig go fredag!
tack för att du alltid och outtröttligen kommenterar inne hos mig ♥

Monica sa...

Vad tråkigt med N klart vi fortsätter hålla tummar o tassar.
Min förkärlek för surströmming är begränsad vilket kan förklara att jag aldrig varit där trots mina 25 år i närområdet. Men nog är det en folkfest alltid, och på dina bilder ser det ju riktigt läckert ut;-)))

Vad gulligt av dej, svar ja jag har varit och kollat synen och fått höra att jag har bonussyn.
Så det blev man ju inte klokare
av;-( ligger i muskler o nervbanor troligtvis.
Ha en bra dag;-))))

cat sa...

Blev faktiskt helt ärligt lite illamående av ditt inlägg. Surströmming får mig att vilja springa skrikandes åt ett annat håll.

Attans att tumhållningen inte fungerade! Nytt försök nu då.

4U2 sa...

När man kan äta färsk fisk varför äta då rutten? ;) Hoppas ingen tar illa upp, har bott i "Norrländsk" student lgt och varje år ... samma sak, lukten in genom ytterdörren och toaletten (de spolade vätskan där). En gång glömde jag mina cigaretter i rummet där strömmingen intogs, nästa dag tar jag ett bloss ... fick kasta hela paketet, röka in surströmmingslukt? ;)
Hoppas det går bra för din vän N (skrev fel igår ). Håller självklart tummar och tår!

LissenTo sa...

Det är en konst att rensa surströmming, man måste få in snitsen.
Riktiga bestick underlättar.

ABSOLUT inga platsthandskar.

Åh vad trist med N, håller tummarna igen.

Kram

Monica sa...

Glömde. Vilket trauma när det inte ens hjälpte med en snygging i andra änden av kopplet, då är det djupt rotat;-((

Rantamor sa...

Men snälla Beate int ät du väl rutten fisk ?????
Urk....
jag håller mig undan när dom pratar strömming ...
och ännu mera surströmming....
allvarligt ÄTER du den ???

Lovar hålla tumme å tå för din vän...

Tjingeling...

Olga T sa...

Stackars N.
Att utsätta sej för lukten och synen av det du gjort är....nej jag vet inte vad.....urg...

SigridfraEnget sa...

Sill och potatis är nog bätre...

Bildgatan sa...

Härligt och jag njuter (av din första bild). Vi har bara ätit det en gång i höst men förhoppningsvis kommer fler tillfällen. Jag skulle också varit glad om jag ätit klart när jag fått se det som sker i bild ett och två, fy vad äckligt man kan ju tappa aptiten för mindre.

Ibland hjälper inte alla tummar och tår men förhoppningsvis så går det bättre nästa gång. Vi väntar också på ett besked från en nära. Kommer nästa vecka och då kan det bli lite förändringar även hos oss.

Jag har skrivit det ifjol och året före och året ... Hur kan man äta kräftor och surströmming vid samma tillställning?

anne sa...

1987 åt jag min första och sista surströmingssnutt på den tillställningen, aldrig mer.

Finger- och tåhållandet fortsätter.

Pialotta sa...

Usch, fy så räligt det både ser ut och är med Surströmming.. fattar nada att någon kan utsätta sig för detta spektakel ;)

Jane sa...

Surströmming har jag provat en gång i livet och det var riktigt gott, sedan har det inte blivit av att äta det eftersom ingen i bekantskapskretsen är vän av denna rätt :)

Tummar och tår hålls vidare!

Annelie Esséus sa...

Jag gillar ditt inlägg! Vad häftigt, vi såg säkert varandra, det tror jag. Ögonen fastnar ju ofta på andra som är lika nördiga som en själv!
Tänk om vi vetat....... vad kul det hade varit och sagt HEJ!

Mad at you sa...

Blä fy usch!!

Anonym sa...

Jag hör till dom 0,1 procenten som tycker att det ser väldans smarrigt ut - utom på en bild då, kanske... :-)

Lennart sa...

Mums! Själv lägger jag ett snitt längs ryggen och magen och så drar jag av översidan med gaffeln medan jag håller fast den långa raden med benen. Då överdelen ligger för sig drar jag bort den långa beniga saken i ett stycke och vips har jag två stora härligt goda fiskbitar. Till fisken har jag ädelpotatis och sköljer ner det goda med öl.