fredag 31 januari 2020

Fem en fredag: Vecka 5 – "Skräp"

1. Vad är något du av misstag kastat bort?
Min bettskena som jag fick betala hutlösa 4 465 kronor för 2017. Jag ville skaffa en mera ”upphetsande” ask för skenorna och kastade asken. Dessvärre låg bettskenan i asken…


2. Hur ser din mejlkorg ut?
Skinande rent. Ni får tro på mig här, då bilderna jag tog av skärmen blev kass.

3. Vad behåller du gärna som andra ser som skräp?
Gamla processorer. Hade massvis med olika typer när jag höll på med datorkonst (surprise;-) ) under 1990- och 2000-talet, men har bara sparat två av Pentium Pro modell. Tycker de är så vackra. 2008 när jag startade bloggen var min intention att just skriva om min konst, men det gav jag upp ganska fort;-)


4. Hur noggrann är du med källsortering?
Undrar om Elisa har ”tjuvtittat” på Guldkryckans inlägg och vår ”konversation” om sopor och skräp den här veckan. Det måste hon ha gjort;-)
Om ni bara visste hur mycket jag saknar våra sopnedkast som låg fem meter bort. Sedan maj 2018 är det källsortering in i minsta detalj som gäller i vår förening. Har hört att ”sorterings- och återvinningsreglerna” varierar från kommun till kommun så börjar jag bli ganska less på det hela, speciellt då behållarna ofta är överfulla.

En av fyra(!) sidor i instruktionshäftet om källsortering. Total elva behållare finns för kartong(3), plast(3), metall, ofärgad glas, färgad glas och tidningar(2). Containrarna för matavfall och hushållsavfall står på motsatta sidan och finns inte med på bild.

5. Hur skräpigt är det i din omgivning?
Om Elisa syftar på vår lägenhet så kan hon och ni läsa det här inlägget som jag la upp i onsdags. Men om hon menar bostadsområdet som helhet så är det väldigt städat där. Inte en fimp på marken. Bilden visar de hopskrapade resterna av julgranen som stod på innergården. Den togs bort först igår, och fastighetsskötaren hann nog inte med att ta bort julen helt idag;-)


Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

16 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Mannen min visade mig igår en YouTube-video om vad man kan göra med gamla datorer. Vi satt dräglande båda två av olika orsaker: han för att det är gamla datorer, jag för att det är återanvändning men med helt nytt användningsområde. Det gillar jag! Måste få fatt på den, jag tror du skulle gilla den!

Hanneles bokparadis sa...

hockeyspelande söner köpte tandskydd i sportaffären, som formares i varmt vatten, var nog inte så dyra...
"in i minsta detalj", egentligen ganska enkelt, matrester har vi inte, äter själva upp potatiskalet:

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/01/skrap-fem-en-fredag.html

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Alltså NEJ det med bettskenan :-o . Sånt där är ju dyrt också, fy sjutton tänk så lätt det är att råka göra en sådan tabbe :(. På tal om bettskena så plockade jag alltid ur min när jag sov. Sist så var den dessutom borta... Jag skojar inte, den försvann i höstas och jag vet inte vart? Kanske var det tandfen eller så har jag slängt ut den i sömnen. HAHA

nalta norrland sa...

Faan så surt att slänga en dyr och troligtvis nödvändig bettskena,
något så dyrt har jag nog aldrig slängt... eller jag vill absolut inte minnas om jag gjort det ;-)

Sopsortering är inte så allvarlig i vår kommun... än ;-) sägs bli ordning på torpet nästa år... vad det nu innebär.

Runt omkring vår återvinning är det skräpigt, oftast är containrarna knökfulla så det ligger skräp som inte fick plats runt om.


svar Teddy klev lite ograciöst över staketet upp på en snödriva.
Nu har J både tagit bort snödrivan och byggt högre staket just där Teddy klev över.

Lustigt att Du tycker Teddys lillebror var olik Teddy när vi tyckte de var rätt lika :) Skillnaden är främst öronen å de brukar bli ståuppöron nån gång mellan åtta å tolv veckor.
Teddy å lillebror har samma pappa.

Här har det snöat varje dag senaste veckan, igår snöröjjde J i 12 timmar... jäkligt mycket snö, vi har omkring 60 cm nu.

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är väldans trist när sånt man gillar eller behöver har förkommit - eller slängts… Jag vet av egen erfarenhet!
KRAM/Susie

Mia Halvarsson sa...

Ack ja, upphetsning kan stå en dyrt tydligen!!! Huvva...
Sopsortering, vilket elände det har blivit. Jo, det behövs ju men man ska tydligen vara raketforskare för att fixa det...eller nästan i alla fall. Vi är rätt så förskonade än så länge. Nu har alla fått en brun tunna för matavfall med såna där påsar, det har varit ett himla rabalder över det där! Mitt matavfall är minimalt, papper eldar jag, så det är i princip bara plast, glas och metall jag får köra in till Vindeln, metall minns jag inte när jag använde och hittills har jag slängt tre glasflaskor senaste åren :) No big deal!
Ha en fin helg, BP <3

Ditte sa...

Så trist med bettskenorna! Jag skulle verkligen gräma mig över det. Men det kan man ju inte göra resten av livet...
Kul detta med gamla processorer men synd att du bara sparat två- Å andra sidan kan man ju inte spara allt heller. Vad gäller din konst skulle jag gärna både vilja se och veta mer. Har tittat på gamla inlägg...
Vad gäller källsortering är jag så glad för att vi har vårt sopnedkast kvar. Ordning och redan och soporna leds i väg i ett långt, långt, rör och tas om hand. Inga råttor här som på andra ställen jag sett runt om i stan där kärlen inte töms. Och grovsoprum har vi. Hos oss kommer sopnedkasten att bli kvar. Tacksam.

Klimakteriehäxan sa...

Aj aj och ajöss med bettskena ... Undrar om du la dom i plast- eller metallåtervinning` :-D
Om du inte skrivit processor hade jag inte haft en aning om vad den där piggiga saken på bilden varit.
Källsortering är ett måste, hur trist det än är.

Ama de casa sa...

Snopet att slänga den där bettskenan...
Jag tror inte att jag har slängt nåt dyrbart - jag har just aldrig ägt några dyrbara grejer. Kanske kan jag ha slängt nåt som skulle ha gett nåt i antikrundan, men det är jag lyckligt ovetande om :-)

Anki sa...

Oj ... det blev ett dyrt misstag! Vet inte om jag kastat bort något av misstag - i så fall är jag lyckligt ovetande om det.
Sopnedkast var bekvämt, men det är så länge sen att jag knappt minns det. Sopsortering har vi haft i många år i min kommun och nix, jag har inga som helst problem med det :)

Herr Nilssons Fru sa...

Aj då, slänga bort bettskenan var inte bra.
Sopor har vi gott om, undrar ibland hur mycket de finns i världen.
Jag bor ju på landet och i vår kommun har vi fått 2 sopkärl nu, kanonbra. där finns fack för matavfall, brännbart, glas o färgat ofärgat, papper, plast, tidningar. Kanonbra. Förut hade vi bara brännbart så de blev lite turer till sopstation. Jag älskar våra sopkärl :)

Kramiz o go lördag

Hanneles bokparadis sa...

Visste du att om alla i Göteborg lämnar 3 kapsyler om året till återvinning så räcker metallen till 200 cyklar.

Guldkryckan sa...

Tackar för länken där....men jösses...4000 spänn rakt ner i soporna...aj aj aj.
Har för mig jag minns att du skrev om det men det kan vara en efterkonstruktion från min sida.

Jag är ju egentligen ganska noga med sorteringen fast här har vi ju ingen källsortering förutom att större sk "grovsopor" (tror jag det kallas) kan slängas i en container en gång i månaden under två dagar.
Fast några här har lyckats få loss locket till sopbehållaren och däri slängt hela bord och stolar...häpp...hade jag inte kunnat med att göra utan att vara iklädd en stor sopsäck för att undvika igenkänning...då hade jag säkert snavat och slagit mig halvt ihjäl varvid försäkringskassan under min sjukskrivning stängt av mig för att det var så korkat och jag hade blivit hemlös...nä...jag inväntar containern jag istället..bäst så. ;)

Bra jobbat där BP och än en gång tack för länken.

Christian sa...

Ajajajaj...inte bra att kasta bettskena, ruskigt retsamt, pengarna hade ju räckt till en spa-helg, kanske jag kan trösta dig med att jag varit med i två fackförbund i ett år (aldrig mer autogiro), även där rök en spa-helg.....
:(

Trevlig helg :)

Mrs Calloway sa...

sopsortering är inte lätt. jag blir aldrig riktigt klok på det. det där ned bettskenan var ju förskräckligt. hoppas att du hade en bra försäkring?

Paula sa...

Ujuj, det var inte kul med bettskenan. Jag har lyckats tappa bort mitt bismarck halsband som jag fick av exet och som jag i ilska slet av mig när han ville skiljas. Sex år senare har jag fortfarande inte hittat det...
Inte för att jag vill använda det igen, men det hade ju kunnat inbringa några kronor...tss
Datorkonst är ett uttryck som är väldigt främmande för mig, så jag skulle gärna velat se lite mer av vad du gjorde!
Tack för din härliga snälla kommentarer, jag suger åt mig som en svamp!