onsdag 15 juli 2020

Onsdagsmix – som vanligt;-)
Tur att vi har en så fin innergård, för utsikten mot gatan är ingenting att hurra för, förutom ganska dramatiska solnedgångar ibland.

Snart vet ni allt om mig. Orsakullans frågor är ju rätt så personliga, vilket jag tycker är kul. Å som vanligt ger jag ärliga svar.

Teknisk pryl jag bloggar med
Använder nästan uteslutande min laptop och en vanlig datormus. Har ingen iPad och att fibbla med mobilen orkar jag inte.

Troende
Orsakullan undrar också om jag kallar mig själv för troende. Svaret är nej, men jag har alltid trott på mig själv;-)

Lågprisaffärer
Man får vad man betalar för… Hushålls- och toapapper köper jag alltid hos Lidl, rengöringsmedel och schampo ibland hos Rusta, Normal eller ÖoB.

Märkesplagg eller slit och släng
Absolut inte slit och släng. Håller mig till mina favoritmärken Esprit och Desigual, Dessvärre har både kedjorna börjat med att producera fler och fler plagg i syntetmaterial, och det tål jag inte direkt mot huden. Bomull i olika former är det som gäller för mig. Byxor, det vill säga mest jeans köper jag Levi’s, Lee eller Replay, gärna på rea;-)

På vår gata finns det…
… inget upphetsande direkt. En busskur som gömmer sig bakom träden, en garagelänga och skog åt alla håll och kanter. Bakom skogen ligger Täby Centrum och den nya stadsdelen Park som håller på att byggas på det gamla Galoppfältet.

Det är Orsakullan som håller i ”Juli 31 dagar”.

tisdag 14 juli 2020

Weekly photo challenge: Vecka 29 – ”Springa”

Det första ordet som ”sprang to my mind” var faktiskt springaren som i schack alltså, och den tolkningen får ni ser sist i det här inlägget. Jag börjar med lite motion;-) Enjoy!


1912 hölls de femte olympiska sommarspelen i Sverige. Huvudarena var Stockholms Stadion som ni ser på bilden. De flesta som sitter på bänkarna och äter är deltagare som ska springa Stockholms maraton 2012 dagen efter bilden är tagen. Till höger i bild ser ni en staty på en springande atlet.


En blå springa mellan tunga moln. Himlen öppnade sig dock inte.


Den springande punkten är att jag fick ihop det till fyra bilder, varav tre dagsfärska till temat. Lärde mig förresten att Aristoteles var den förste som kallade fenomenet ”den springande punkten” för ”punctum saliens”.


Och här ser ni springarna, som är schackspelets knepigaste figur. När man gör ett drag med dom får de visserligen inte springa långt, men de får åtminstone springa två steg rakt åt något håll och sedan ett steg rakt åt valfri sida.


Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera bidrag till temat hittar ni här.

PS. Rättelse: Poolen som jag visade igår tillhör inte föreningen. Den ställdes upp av en familj med två barn. Pappan i familjen tömde den sedan och tog med sig den hem igen - poolen alltså. DS.

måndag 13 juli 2020

Glad måndag och ett löst mysterium

Absolut en glad måndag:-) Det var inget fel på den gångna helgen heller. Vi slapp ju regn också! Det lustiga var att det låg något slags ”blått lock” över just ”min” del av Täby. Ibland såg det ut som om de hotande svarta molnen inte vågade närma sig solen. Inte mig emot;-)

Här kommer en liten glad resumé av helgen och måndagen:


På en grillplats kan man absolut kombinera nytta med nöje. Man kan ju faktiskt bada där också. Observera att mannens t-shirt matchar poolens färg perfekt.


En halv regnbåge klockan 21:01 igår kväll. Ganska fräck bild om jag får säga så alldeles själv;-)


Ett löst mysterium


Sedan ett par månader tillbaka har Klimakteriehäxan haft ett stående inslag på sin Skyltsöndag. Skylten ”Allt kommer att gå bra” passar ju verkligen perfekt i tiden om man säger så. Hon har efterlyst ”uppfinnaren" av skylten. Å jag är riktigt glad att jag hittade upphovsmannen här. Han heter Arne Jonsving. Och det är många tillverkare som har nappat på hans strålande idé. Är ni sugna att införskaffa skylten är det bara att klicka på länken här. Observera att skylten har funnits på olika platser i Sverige sedan 2015 och har alltså egentligen ingenting med coronakrisen att göra.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

söndag 12 juli 2020

Skyltsöndag #270

Egentligen hade jag kunna skylta med en solig lördag och en lika fin söndag, åtminstone till klockan 14:00 idag, men det sparar jag till ”Glad måndag” imorgon;-) Istället lägger jag upp fyra skyltar jag snubblat över i veckan. Det blir en lite udda skyltmix med bara en tveksam höjdare, men ändå. Enjoy!


Det är ytterst sällan att man ser gamla, alltså riktigt gamla och nötta skyltar i Stockholmsområdet, om man inte går på en avlägsen skogsväg "på landet" förstås. Så den här som jag hittade mellan en bensinmack och ICA Nära i Näsbydal är en "raritet". Dessutom verkar det bara vara en halv skylt. Resten ser ut att ha rostat bort. En parkeringsskylt: Högst XX antal minuter mellan kl. 7-NN?


”Mitt namn är” – ja, bra fråga;-)


Alltså om jag utgår ifrån att djuret till vänster är ett får och det till höger är en oxe, då blir det aningen fel. Nu är mina kunskaper om ätliga och oätliga djur väldigt begränsade, men brukar inte får/lamm vara mindre än oxar?!


Veckans höjdare: Skylten på den här kundvagnen är – ja, vad ska jag säga – förvirrande. Tre saker får man göra, fem grejer är förbjudna. Tror ni att någon orkar tolka de olika ritningarna? Jag skulle i alla fall inte göra det.


Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 11 juli 2020

Bokmärke, dryck och mat
Bokmärke
Redan i oktober ifjol la jag upp ett tämligen tråkigt och fejkat bokmärke som satt i ett cigarettpaket (här). Reklamen gällde rökfria alternativet IQOS. Och nu har nästa reklamkampanj startat. Den här gången får jag veta att EU nyligen har förbjudit alla mentolcigarretter, och att IQOS självklart har ett alternativ tillhands med Heets-mentol. Suck säger jag bara, men en himla tur att ”lappen” ändå kan fungera som bokmärke.

Orsakullan vill veta vad jag helst dricker respektive äter.

Dryck
Vad gäller dryck så är det en Nespresso och ett glas apelsinjuice till frukost. Till lunch tar jag gärna ett glas kranvatten, åtminstone i Sverige. Utomlands väljer jag en öl. Till middag blir det kranvatten igen eller ett glas vitt vin. Som semesterdrink älskar jag Mojito.

Mat
Det beror helt på vilken årstid det är och var jag befinner mig. Under vintern vill jag gärna ha något värmande typ en soppa eller en kryddig gryta, gärna indisk, thai eller vietnamesisk. Å självklart raggmunk:-) När det är varmt föredrar jag en sallad, fisk och/eller skaldjur. Utomlands testar jag gärna lokala specialiteter oavsett om det handlar om kanin, fårtestiklar eller något annat ”odefinierbart”;-)

Jag har hittat temat hos Klimakteriehäxan.

Det är Boklysten som har uppfunnit temat Bokmärken.

Med lite tur hittar ni bokmärken även hos Hannele, Gerd, Emma och Åsa.

Det är Orsakullan som håller i ”Juli 31 dagar”.

fredag 10 juli 2020

Fem en fredag: Vecka 28 – ”Sommar II”


Så här ska en trädgård se ut - vild! Kolla de fina glasskulpturerna på armeringsjärnen. Snigeln till vänster och den blåa droppen till höger är riktigt läckra.


Bästisen Yvonne är hundvakt just nu. En av hundarna heter Nelson. Hunden till höger är bara fyra månader gammal. Han älskar att promenera, fast inte för att uträtta sina behov. Det föredrar han att göra inomhus. Hahaha:-)

1. Hur spenderade du somrarna som barn?
Kan inte minnas att familjen åkte bort på semester när jag var liten. Men jag kommer ihåg utflykter med picknickkorg och en massa bus med skollediga kompisar. Bland annat lekte vi i hus som höll på att byggas. Minns speciellt en gång där vi lämnade bestående fotavtryck på ett nylagt golv där cementen inte hade torkat.

2. Hur spenderar du sommaren i år?
Det är ytterst sällan vi har tagit ut semester under sommaren. Så jag spenderar den här sommaren precis som jag alltid har gjort med balkonghäng och en eftermiddagsfika eller en Corona på det lokala ”haket”.

3. Vad skulle du vilja göra i år men som inte går?
Det jag saknar mest är våra långpromenader. Det är inte Covid-19 som sätter stopp för dom utan mitt ryggelände.

4. Vilken är favoritsysslan på sommaren?
Läsa en deckare på balkongen

5. När brukar du ta första doppet?
Aldrig;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. De är dagsfärska och tagna av bästisen Yvonne. Tusen tack:-) DS.

torsdag 9 juli 2020

Tråktorsdag

Bzzzzzz – tyst – bzzzzzz - tyst – bzzzzzz – tyst – bzzzzzz - tyst – bzzzzzz – tyst . Känner ni igen ljudet? Om ja, vet ni att det inte var en mygga, ett bi (tror jag) och inte en humla heller. Det var en geting (tror jag) som hade letat sig in i värmen i natt cirka klockan 01:00. Värmen fanns i vardagsrummet. Frågan var bara var någonstans getingen hade slagit sig ner.

Okulär undersökning med död som följd
En snabb okulär undersökning av vardagsrummet resulterade i en exakt positionering av getingen. Den satt på en kossa, alltså en tavla vi har på väggen. Utrustad med en bok modell tjock fanns det ingen pardon. Getingen skulle dö, vilket den också gjorde. Ett slag räckte. Dessvärre dog även kossan en temporär död, då den ramlade ned på soffan. Självaste kroken som tavlan hängde på dog dock en permanent död tillsammans med getingen.

En död geting.


Tavlan med kossan som tillsammans med en massa damm ramlade ned på soffan.


En trasig krok.

Det är mitt bidrag till KajsaLisas Tråktorsdag.

PS. Kan berätta att dagen annars bjöd på strålande sol för en gångs skull. 19 grader var i kallaste laget, men man kan ju inte få allt;-) DS.