Återigen kunde jag inte låta bli att våga mig på något väldigt exotiskt och udda i matväg. Såg dessa igelkottar i den manuella fiskdisken hos min lokala ICA och kunde såklart inte låta bli att testa. Då igelkotten, som egentligen är en sjöborre (urchin på engelska) kostade 79 kronor/styck, valde jag såklart den största. Den vita till höger i översta bilden.
Öppnings- och
ätinstruktioner
Expediterna
förklarade hur och vad jag skulle göra för att 1. öppna sjöborren och 2. Klippa
bort toppen på den. För att vara på den säkra sidan kollade jag även några
Youtube filmer. Annars var det bara att ”hugga i” och äta innehållet ”naturellt”,
det vill säga rått.
”Hatten på”
Att skära bort
den lilla ”munnen” som ni ser på bilden var en baggis. Jag lyckades dock aldrig
avlägsna hatten med min sprillans nya Fiskars sax. Istället fick jag pilla och
rota inuti sjöborren med en dessertgaffel för att komma åt det enda ätbara i en
sjöborre – uni.
Uni
Det enda som
är ätbart i en sjöborre är ”uni”- könskörtlerna (könsorganen). Dessa organ
producerar antingen ägg (hona) eller spermier (hane) under lekperioden. Uni må
likna löjrom till färgen, men det vore en förolämpning av löjrom att jämföra
smaken. Könskörtlarna smakar som rå äggula, alltså ingenting man skulle äta utan spaghetti carbonara…
Omdöme
Totalt smaklöst och
ganska äckligt, men framför allt 79 bortkastade kronor. Det är sällan jag
ångrar mina ”exotiska” matinköp, men den här gången gör jag det verkligen.