fredag 20 juli 2018

Hårdstart


Det var inte övervägande soligt idag för en gångs skull, men det var fortfarande över 30 grader varmt. Då får man plaska runt lite i den färgglada fontänen vid Storstugan bakom Täby Centrum.


Den här lägenhetsägaren gillar pelargoner OCH katter (kolla blomkrukan).


En ovanlig syn den här sommaren. Än så länge har vi inte fått en droppe nederbörd. Men väderappen lovar regn och "bara" 28 grader imorgon. "I believe it when I see it", och lovar lägga upp bildbevis.

Hårdstart var ett ord som var nytt för mig, men man lär sig ju så länge man lever. Kanske kan jag bidra med att också ni lär er nåt ni inte visste när ni läser det här inlägget.

Träff
Maken valde att gå en promenad i hettan idag. Själv tog jag bilen till Lidl, då vi varken hade hushålls- eller toapapper kvar i förrådet. Vi bestämde träff där för att ta en öl efteråt. Väntade i fem minuter, och ingen make dök upp. Ringde några gånger till honom utan att få svar. Alltså åkte jag hem, där en ganska svettig och sur make väntade. Grejen var nämligen den att hans telefon visst ringde, men skärmen var svart och han kunde inte svara. Ungefär samma ”symptom” på hans mobil som på min för några dagar sedan alltså.

Mobildoktorn – "here I come again"
Har ju skrivit om Mobildoktorn förut och lovordat stället. Kan bara fortsätta med komplimangerna.

Tjejen: Har du provat med en hårdstart?

BP: En vaddå?

Tjejen: Mobilen har ju några år på nacken (stating the bloody obvious hade maken sagt), så de håller ju inte för evigt. Men om du aldrig har gjort en hårdstart, så tror jag att den kan fixa problemet.

BP: Å hur gör man en hårdstart?

Tjejen: Man trycker samtidigt på startknappen och hemknappen.

BP: Oooooops.

Maken och jag har haft iPhones i minst 10 år. Nu äntligen vet jag/han vad en hårdstart är. Den funkar förresten på Androider också – enligt tjejen alltså. Jag tror henne;-)

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, men de är dagsfärska. DS.

torsdag 19 juli 2018

Hemestern fortsätter med tre goda skratt

Parasoller

Många grannar har parasoller eller markiser. Hårdvaluta i Sverige just nu.

Att det återigen var 31 grader varmt behöver jag egentligen inte nämna. Det roliga(?) är att jag igår skrev om att det inte fanns en enda parasoll att få tag på i affärerna. I en kommentar berättade Paula att samma sak gällde också för fläktar. Min ”research-tour” i Täby Centrum bekräftade hennes barnbarns observation. Förresten fick jag höra att både parasoller och fläktar redan tog slut överallt i helgen. Det gäller inte bara stockholmsregionen utan i stort sett hela landet. Så om ni äger en parasoll är det bara att lägga upp den på Blocket eller Tradera till högstbjudande.

Fläktar
En fläkt skulle jag inte skaffa. Inte just nu i alla fall. Den skulle ju bara sätta fart på alla dammtussar, och det är ju onödigt. Vet ju inte ens när vi orkar städa igen, då extremvädret fortsätter.

Ben & Jerry's glassbar

För drygt en månad sedan sattes det upp en glassbar på plan 0 inne i Täby Centrum. Då tänkte jag spontant:

- Vilka idioter, en glasskiosk inomhus. Löjligt! En sådan borde stå utomhus på Döda Torget. Man vill väl njuta av glass i solen inte inne.

Kan lugnt säga att jag fick käka upp den tanken. Som ni ser är glassbaren fullsatt. Inte konstigt alls, då inomhustemperaturen i centrumet är 18 grader året om. Där fick jag;-)

onsdag 18 juli 2018

Ändrade levnadsvanor
En ny skulptur har installerats vid Täby Centrum. En pojke med ryggsäck sitter på en bänk. Lite svårt att se om han skrattar eller gråter (åt vädret eller det Döda Torget).

Maken hörde på BBC:s väderrapport att Stockholm hade den högsta temperaturen i hela Europa idag. När hände det senast? Aldrig skulle jag gissa. Frågan är om det är sant… Men jag medger att de senaste veckorna med ”extremvärme” helt klart kräver ändrade ”levnadsvanor”.

Anpassade ”levnadsvanor”
- Att alla fysiska ansträngningar är av ondo i värmen, ja det säger sig ju självt. Städning är absolut fysiskt påfrestande. Detta är visserligen förenat med ”livsfara” när man går barfota eller med bara strumpor på fötterna inne i lägenheten, men ”so what”. Semester från hushållssysslor:-)

- Att laga mat och sätta på ugnen när det är 29 grader inne i lägenheten kan man också glömma. Tur att det finns så många goda sallader hos den lokala ICA. Semester från matlagning:-)

- Kan inte påstå att jag är en ”duschmänniska”. Har alltid föredragit ett varmt bad. Har frångått min vana de senaste dagarna. En svalkande dusch är faktiskt inte alls så dumt just nu. Semester från badkarsrengöring:-)

Några ”anomaliteter”
- Kan inte minnas att jag lättklädd (använd er fantasi) kunde sitta ute på balkongen klockan 01:00 mitt i natten och läsa en bok. Som på semestern i Sydeuropa.

- Kommer heller inte ihåg när maken gick i trekvartsbyxor senast, men det har han gjort de senaste tre dagarna. Semesterklädsel på hemmaplan.

- Parasoller brukar det alltid finnas massvis av hos Clas Ohlson och Rusta. Igår fanns det inte ett enda exemplar kvar i någon av affärerna. Ungefär som på Costa Blanca i augusti. Men det går ju lika bra med ett paraply;-)


PS. Bilden med luftballongen tog jag igår kväll, resten av fotona är dagsfärska. Å då min favo kollega Yvonne avlägger semesterrapporter från Skåne nästan varje dag, kan jag berätta att hennes nyinköpta, skitsnygga regnkappa kom väl till pass idag. Skåne har visst fått rejält med det av så många efterlängtade vattnet.
DS.

tisdag 17 juli 2018

Weekly Photo Challenge: Vecka 29 – ”Sten”


Hur många krossade gravstenar och vanliga stenar som helst.


Närbild på en "vägg" av gabionen.


Sedan fylls det på stenkross mellan gabionväggarna. Fascinerande tycker jag, men jag antar att jag är ganska ensam om att känna så;-)

Vet att sten har många betydelser och kan användas i många sammanhang, men jag håller mig till ”vanliga” stenar. Nej, det ska jag kanske inte säga för det ni ser på bilderna är faktiskt krossade gravstenar som återvinns som gabioner. Riktigt coolt tycker jag. Har nog visat en av bilderna förut, men inte hela serien. Tycker dessa gabioner är otroligt läckra, på gränsen till vackra om man har min smak alltså;-)

Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera bidrag med stenar hittar ni här.

måndag 16 juli 2018

Glad måndag – nu och då


Galeries Lafayette i Paris 1998 - det gick inte att ta miste på att det var VM. Då, 1998 såldes där även viner med etiketter av alla deltagande lag.

Idag tänker jag ta med er på en ” Memory Lane”-promenad som såklart är ”lite” fotbollsorienterad. När Frankrike och Kroatien var klara för finalen i detta mästerskap gick mina tankar osökt till VM i Frankrike 1998. Det var nämligen andra VM i följd som jag var på plats – irl alltså. 1994 var jag med här.

Biljetten till bronsmatchen mellan Kroatien och Holland, som Kroatien vann med 2-1.

Igår silver, 1998 brons
Kroatien gjorde sin främsta insats någonsin i årets VM. Och hade inte så mycket gått emot laget i finalen, bland annat den omdiskuterade straffen de fick emot sig (jag och många så kallade experter tyckte att straffen var fruktansvärt hårt dömt med tanke på att det var en final), hade Modric & Co. kanske, kanske lyckats med en fjärde förlängning. Beundrar detta kämpande lag oerhört.
1998 vann Kroatien brons mot Holland på Parque des Princes. Inför matchen laddade fansen upp på brasilianskt vis – med samba.


Igår guld, 1998 guld

Zidane gjorde två mål i 3-0 segermatchen mot Brasilien. Klart denna lilla japanska pojke fick en dress med nummer 10 på ryggen av sina föräldrar som kommit till Paris för att följa VM.

Efter 20 år lyckades tränaren Didier Deschamps med en ”dubbel”, nämligen att vinna ett VM som både spelare och tränare. Då slog Les Bleus Brasilien med klara 3-0. Igår blev resultatet 4-2. Sett över hela turneringen 2018 vann Frankrike välförtjänt. Sett till gårdagens tillställning är jag mera tveksam. Finalen var dock turneringens absolut bästa match.
1998 såg jag finalen mellan hemmanationen och Brasilien på en bistro i St. Denis, då jag tyvärr inte hade lyckats komma över en biljett på den svarta marknaden. Men vilket vilt firande det blev under natten. Och eftersom jag var lika dålig då som jag är nu med att ta bilder i mörkret får ni tyvärr inte se några foton;-) Ni får helt enkelt hålla tillgodo med bilden på den söta pojken.

Ett perfekt bidrag till Caritas ”Glad måndag” tycker jag, även om jag lider av fotbollsabstinens just nu;-)


söndag 15 juli 2018

Skyltsöndag #166

Drygt två timmar innan finalen är det ju självklart att jag laddar upp med en fotbollsrelaterad skylt. Jag menar jag har ju på något konstigt sätt lyckats med att få med nåt ”fotbollsaktigt” i mina inlägg i stort sett under hela fotbolls-VM, så varför sluta nu;-) Märkligt nog upptäckte jag just den här skylten hos den lokala ICA först igår.


Den här skylten hittade jag i Drakenbergsparken på Söder i veckan. En park som bjuder på allt från pubar, restauranger, lekplatser, solstolar, fikaställen med mera till just det som efterlyses på skylten. Stockholms stad har lyssnat på Martin och har anlagt en kryddträdgård modell XXL. Man har även byggt ett litet ”hus”, där man har tillgång till vatten och krattor för att hålla kryddorna vid liv. Kostnadsfritt och alla kan ta för sig. Fantastiskt!


Just ja. Vet ju att bilar med dubbdäck inte får köra på Hornsgatan i Stockholm under vintern. Men det var först i veckan, när det var 25 grader varmt som jag upptäckte förbudsskylten. Å vet ni vad, förbudet infördes redan den 1 januari 2010. Ooooops!


Här kommer veckans höjdare som jag skrattat gott åt när jag väl ”slängde in” den i Google translate. Fotade den svenska varianten av skylten (trodde jag) och la upp den till Skyltsöndag #162 här. Men sen så…

Alltså ”agaaga annaga” är somaliska och betyder ”till din mamma”. Hela rubriken enligt Google translate betyder ”Mitt i oss lär vi oss att fira”. Å jag trodde i min enfald att reklamen gällde gratis simskola i Stockholm. Med andra ord förstår jag lika lite nu som jag gjorde när jag såg den svenska versionen av skylten.

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 14 juli 2018

Belgien grävde brons i Ryssland


Foto: fifa.com

Efter bronsmatchen i eftermiddags återstår nu bara finalen i fotbolls-VM 2018. Fyra veckor går fort när man har roligt;-) Fick inte heller min vilja igenom idag, då jag önskat mig England som segrare, men kan ju inte få allt här i livet. Vet dock en som kommer att jubla över Belgiens seger.

Besvikelsen
Besvikelsen efter den tuffa förlusten mot Kroatien har varit alldeles för stor för det unga engelska laget för att kunna bjuda på en ”sprudlande” matchöppning som vi var så vana vid att se laget bjuda på under den första halvtimmen. Belgiens chocköppning med 1-0 i den fjärde minuten lamslog engelsmännen totalt. Och förlamningen släppte inte förrän efter cirka 65 minuters spel.

Välförtjänt seger
Då skapade England några riktigt vassa målchanser som dock inte gav resultat. Synd! Den utmärkta engelska målvakten Pickford hade dessutom gjort några kanonräddningar på belgiska kontringar. 2-0 målet gjorde Belgiens bästa spelare Eden Hazard. Segern var välförtjänt och är landets första medalj någonsin i ett VM. Bara att gratulera!

Pickford och Trippier
Jordan Pickford, den 24-åriga engelska målvakten är min nya favomålis. Han är bara 24 år gammal och började spela fotboll så sent som 2011. Snacka om kometkarriär. En kille till som har imponerat oerhört på mig är Kieran Trippier. Han fick lämna planen efter skada i matchen mot Kroatien. Trodde aldrig att han skulle spela idag. Hennes hörnor och inlägg är en fröjd att se:-)

Foto: goal.com

Foto: thetimes.co.uk

Nu återstår bara finalen mellan Frankrike-Kroatien. Å vet ni vad!? Den matchen vågar jag inte ens tippa. Fick ju hittills inte som jag ville. Lär nog inte få det imorgon heller;-)